• sreda, 17. april 2024.
Tradicionalna čajanka na kraju uspešne sezone
Kultura | Vesti | Šid
0 Komentara

Tradicionalna čajanka na kraju uspešne sezone

30. decembar 2019. godine

Bingula – Baš kao i u mnogim drugim mestima, tako i u maloj Binguli pored Šida, trude se da čuvaju i neguju narodne običaje i tradiciju. Tome su u ovom selu najviše posvećeni članovi Slovačkog kulturno umetničkog drutva “Milan Rasćislav Šćefanjik”. Za njih je 2019. godina bila prepuna raznih aktivnosti. Probe su se tokom cele godine održavale dva puta nedeljno i svi zajedno su vredno radili i spremali se za programe, festivale, manifestacije i razne druge nastupe na kojima su prikazali svoje umeće i talenat.

Svečana dodela diploma i zahvalnica za mlade i talentovane umetnike, glumce, folkloraše, pevače i muzikante, članove ovog SKUD-a održana je tradicionalno na kraju sezone. Tim povodom i ove godine upriličena je čajanka, a Tijana Farkaš, umetnički rukovodilac Društva, podnela je izveštaj o radu za ovu godinu i predložla planove za narednu.

-Kada bih izabrala reč “hvala” čini mi se da je to malo za sve ono što je svako od vas uradio za Slovački dom, jer ne postoje te reči kojima bi se mogla dovoljno opisati zahvalnost. Slovački dom bez vas ne bi postojao i zato sam veoma ponosna na sve vas. Znam da posao ima gorak koren, ali nam daje slatke plodove – istakla je, između ostalog, Tijana Farkaš na čajanki u Slovačkom domu.

Inače, u ovom SKUD-u aktivno rade četiri dečije sekcije: folklorna, dramska i pevačka, a ove godine osnovana je i ženska pevačka sekcija. Mališani su svoju prvu ovogodišnju aktivnost imali poslednjeg aprilskog dana, kada se održala tradicionalna manifestacija “stavljanja majskog drveta”. Ove godine kiša im je na kratko promenila plan, ali ih ništa nije sprečilo da nastave tradiciju. Već 1. maja u ranim jutarnjim satima ispred Slovačkog doma mogao se videti okićeni “maj” koji je srušen početkom juna, kada je bila organizovana i igranka. Pored ove, tokom godine organizovane su i druge tradicionalne igranke, kao što su Grožđenbal i Riblji bal, a godinu smo završili božićno-novogodišnjom igrankom koja je održana 28. decembra, u sali SKUD-a. Na svim igranka prisutne je zabavljao “Kiki bend”, koji je – pored Nacionalnog saveta Slovačke nacionalne manjine, najviše finansijski pomogao rad dečijeg pozorišta.

Tokom 2019. godine najmlađi solo pevači, Anđela Farkaš i Mila Petržljan, učestvovale su na Festivalu slovačke narodne pesme za decu “Kad ja zapevam” u Šidu. Osim toga, članovi SKUD-a održali su u svom selu i tradicionalni šesti po redu kulturno-umetnički program, na kojem su pored domaćina Bingulaca nastupili i gosti iz Bačkog Petrovaca, Folklorni ansambl “Petrovčan”.

-Bilo je to divno veče puno kulture, pozorišta, pesme, muzike i folklora. Zatim smo na daskama koje život znače na 26. Smotri dečijeg pozorišnog stvaralaštva, na festivalu 3xĐ u Staroj Pazovi, predstavili poučnu pozorišnu predstavu “Ekološka bajka” koju sam ja režirala. Jako sam srećna što je moj rad prepoznat i što sam na tom festivalu nagrađena specijalnom nagradom za očuvanje i širenje pozorišnog stvaralaštva u svom okruženju. Specijalnu nagradu dobila je i Ivana Zornjan za odigranu ulogu starije žene u predstavi, dok su za najlepše glumce izabrani Anđela Farkaš i Damir Suhanji. Za kostime su se postarali roditelji, a za scenografiju Kristijan Horvat. Po prvi put uzeli smo učešće i na 49. Folklornom festivalu “Tancuj, Tancuj” u Gložanu, gde je naša ženska pevačka sekcija zapevala splet slovačkih narodnih pesama, dok je pevaču grupu za nastup pripremao umetnički rukovodilac orkestra Kristian Ruman – priča o aktivnostima SKUD-a Tijana Farkaš, umetnički rukovodilac.

Dečiji folklorni ansambl “Trešnjice” na 26. Smotri dečijeg folklornog stvaralaštva festivala, na Festivalu “Zlatna kapija” u Kisaču, zaigrao je koreografiju “Igrom do plesa”.

Treca nagrada za narodnu nosnju na festivalu u KisacuTakođe, na Festivalu Slovačke narodne nošnje Slovaka u Srbiji, mališani iz Bingule oživeli su stare fotografije i davnu prošlost svog mesta, a Dajana Farkaš, nagrađena je 3. specijalnom nagradom za najlepšu i najstariju nošnju. Tijana Farkaš, kao umetnički rukovodilac SKUD, učestvovala je na folklornom seminaru slovačke narodne igre i pesme koji je održan u Staroj Pazovi.

Kao i prethodne godine, u Binguli se ponovo organizuje doček Nove godine uz bogatu večeru i tamburaše, a prijave su još uvek u toku.

Diplome i zahvalnice uručene su: Saši Krneti, Viktorii Dubovski, Damiru Suhanju, Lei Častven, Vanesi Dubovski, Mili Petržljan, Anđeli Farkaš, Ivani Zornjan, Emilii Dudok, kao i umetničkim rukovodiocima orkestra: Kristianu Rumanu i Jaroslavu Petžljanu, scenografu Kristijanu Horvatu, učitelju Darku Babelji, kao i članicama ženske pevačke grupe: Dajani Farkaš, Maji Farkaš i Olini Farkaš.

Sremske novine polažu autorska prava na sve vlastite sadržaje (tekstualne, vizuelne i audio materijale, baze podataka, vizuelizacije baza podataka, baze dokumenata i elektronske prikaze dokumenata i programerski kod). Neovlašćeno korišćenje bilo kog dela portala nije dozvoljeno, smatra se kršenjem autorskih prava i podložno je tužbi.

Najnovije vesti

TRENUTNO NEMA KOMENTARA.

Ostavi komentar

%d bloggers like this: