• sreda, 21. februar 2024.
Rekordan rod kukuruza
Vesti | Poljoprivreda | Ruma
0 Komentara

Rekordan rod kukuruza

18. septembar 2018. godine

Ruma- Rekordan rod kukuruza nije zaobišao ni rumsku opštinu. Ova kultura ne teritoriji rumske opštine zasejana je na oko 20.000 hektara zemljišta, podaci su Poljoprivredne stručne službe u Rumi, a do sada je skinut rod sa oko 30% parcela, kaže Goran Drobnjak, iz službe.
– Vremenski uslovi su uticali na to da ova godina bude izuzetno povoljna za kukuruz i to godina kakva se ne pamti. Očekivani prinos ove godine je oko 10 tona zrna po hektaru, a na pojedinim parcelama prinos će biti i preko 12 tona. U klipu se skidaju svi hibridi, dok poljoprivrednci u zrnu skidaju hibride ranije sorte zrenja. Nivo vlage je optimalan za skidanje useva žutog zrna, a ako vremenske prilike budu stabilne, žetva će biti gotova do početka oktobra, kaže Goran Drobnjak. O ceni više govore poljoprivrednici, koji se sa jedne strane raduju visokim prinosima, ali sa druge, upravo zbog dobrog roda ne veruju da će cena biti odgovarajuća. Među njima je i Stojan Keskenović iz Stejanovaca, koji je ove godine posejao 13 jutara kukuruza. Berba je počela, a očekivanja su da će prinos sa njegovih parcela biti pet do šest tona po jutru.
– Cena prošle godine je bila oko 15 dinara za kilu u zrnu. Ove godine će verovatno biti manja, možda 14 dinara s obzirom na to da je rodilo dobro. To je jako malo za pokrivanje troškova proizvodnje. U svakom slučaju, kakva god da je cena, kukuruz moram sejati, jer ću sa proširenjem stočarske prooizvodnje imati oko 150 grla svinja, a zna se da isplativosti nema ako nemaš svoju hranu, objašnjava Keskenović.

Sremske novine polažu autorska prava na sve vlastite sadržaje (tekstualne, vizuelne i audio materijale, baze podataka, vizuelizacije baza podataka, baze dokumenata i elektronske prikaze dokumenata i programerski kod). Neovlašćeno korišćenje bilo kog dela portala nije dozvoljeno, smatra se kršenjem autorskih prava i podložno je tužbi.

Najnovije vesti

TRENUTNO NEMA KOMENTARA.

Ostavi komentar

%d bloggers like this: