• nedelja, 2. oktobar 2022.
Izletišta su spremna
Vesti
0 Komentara

Izletišta su spremna

30. april 2018. godine

Nacionaloni park Fruška gora je jedno od najomiljenijih i svakako najposećenijih izletišta u Srbiji. Najveći broj posetilaca se tradiocinalno očekuje za vreme prvomajskih praznika. Ove godine očekuje se dolazak preko 400.000 izletnika.

Pripreme za izletničku sezonu otpočele su uređenjem svih izletničkih lokaliteta, sakupljanjem smeća, košenjem trave, uređenjem ložišta, obnavljanjem oštećenih i dotrajalih i postavljanjem novih stolova, klupa i dečijih igrališta, postavljanju putokaza kao i ostalim aktivnostima na poslovima zaštite i očuvanja prirode. Uređeno je preko 55 izletničkih lokaliteta, saopšteno je iz NP „Fruška gora“.

prvimaj1Prilikom obeležavanja dva značajna ekološka datuma –  11. aprila „Dan zaštite prirode“ i 22. aprila „Dan planete Zemlje“ , u akcijama sakupljanja nerazgradivog otpada sa područja Fruške gore, uz sve zaposlene iz Javnog preduzeća „Nacionalni park Fruška gora“ uzelo je učešće i preko 500 ljubitelja prirode iz različitih organizacija vladinog i nevladinog sektora i sakupljena je rekordna količina smeća.

Sproveden tretman suzbijanja krpelja

Iz NP „Fruška gora“ obaveštavaju posetioce Nacionalnog parka Fruška gora da je u saradnji sa Pokrajinskim sekretarijatom za urbanizam i zaštitu životne sredine izvršen TRETMAN SUZBIJANjA KRPELjA na sledećim izletničkim lokalitetima:

 1. Iriški venac
 2. Brankovac
 3. Andrevlje
 4. Stražilovo
 5. Kraljev izvor
 6. Popovica
 7. Bobelina livada
 8. Borkovac
 9. Ciganski logor
 10. Testera
 11. Popov čot
 12. Zmajevac
 13. Široke ledine
 14. Jabuka
 15. Letenka
 16. Osovlje
 17. Astali
 18. Rohalj baze
 19. Lipovača

Izletnička mesta duž Grebenskog (Partizanskog) puta

Bezbednost

prvimaj5U saradnji sa nadležnim policijskim stanicama svih opština sa područja Fruške gore, preduzete su sve potrebne aktivnosti u obezbeđivanju uslova maksimalne bezbednosti naših posetilaca i nesmetanog odvijanja saobraćaja. Vatrogasne brigade biće u stanju pripravnosti, kontrola ponašanja biće na maksimalnom nivou a svaka neodgovornost biće prijavljena i kažnjena.

Apelujemo na sve naše posetioce da i sami povedu računa o svojoj bezbednosti, a posebno o bezbednosti dece, da se ponašaju u skladu sa Pravilnikom o unutrašnjem redu JP „Nacionalnog parka Fruška gora“, kao i osnovnim pravilima boravka u prirodi (informativni flajer o pravilima ponašanja biće deljen posetiocima prilikom dolaska u Nacionalni park).

Odlaganje smeća i loženje vatre

Obezbeđene su vreće za prikupljanje smeća i kontejneri za njihovo odlaganje. Molimo sve posetioce da ne ostavljaju svoj trag u prirodi ostavljanjem otpada već odgovornim ponašanjem, na prvom mestu tako što će nakon svog boravka odložiti smeće u zatvorene kese i poneti sa sobom do najbliže kante ili kontejnera. Vatra sme da se loži samo na za to označenim mestima, a posetiocima će pored svih uređenih ložišta na raspolaganju biti drva koja je Nacionalni park pripremio. Od izuzetne važnosti je napomena da se vatra nakon upotrebe mora obavezno ugasiti.

Nije dozvoljen ulazak niti bilo kakva aktivnost u područjima PRVOG STEPENA ZAŠTITE koja su posebno obeležena!

prvimaj3Objedinjena naplata  za ulazak u zaštićeno područje

Ovlašćeni radnici JP „Nacionalni park Fruška gora“, počev od subote 28.04.2018.godine, počeće sa naplaćivanjem „objedinjene naplate za ulazak u zaštićeno područje, loženje vatre i parkiranje vozila“ u iznosu od 150 dinara po vozilu za celodnevnu posetu Nacionalnom parku (naplata se vrši samo vikendom). Prema Uredbi Vlade Republike Srbije bila je propisana pojedinačna naplata za svaku navedenu aktivnost od 120,00 dinara a odobrenjem za objedinjenu naknadu, u skladu sa svojim mogućnostima, potrudili smo se da izađemo u susret  našim posetiocima.

TRENUTNO NEMA KOMENTARA.

Leave a Reply

%d bloggers like this: