• ponedeljak, 2. oktobar 2023.
Mladi u kandžama interneta:  fotografije nage osnovke podeljene na društvenoj mreži
Projekti
0 Komentara

Mladi u kandžama interneta: fotografije nage osnovke podeljene na društvenoj mreži

18. jul 2017. godine

Prilikom četovanja, devojčica je „virtuelnoj drugarici“ poslala svoju obnaženu fotografiju nakon čega je usledio zahtev za još takvih fotografija, uz ucenu da će ako ih ne pošalje,  spornu fotografiju proslediti svim njenim prijateljima na Fejsbuku što se i dogodilo

ILUSTRACIJA 2Tokom anonimnih anketiranja, vršenim kroz projekte edukacije mladih o opasnostima koje vrebaju na internetu, pokazalo se da nije mali broj sremskih osnovaca i srednjoškolaca koji su već imali neki vid nasilja na internetu.  Bez obzira na loša iskustva vršnjaka koja se prepričavaju, osnovnci, pa i stariji, zaštiti ne pridaju veliku pažnju i nepoznatim osobama na internetu ostavljaju fotografije pa čak i neke lične podatke. Sve to je uvod u dramu koja sledi.

Portal Sremske došao je do još nekoliko istinitih priča o zloupotrebama dece iz Srema na internetu. U oba slučaja koja slede, policija je srećom obaveštena, počinioci su identifikovani i protiv njih su pokrenuti postupci pred pravosudnim organima.

30-godišnjak se predstavio kao „Anastasija”

ilustracija 1Pre dve godine, na društvenoj mreži „Fejsbuk“ pojavila se obnažena fotografija učenice jedne osnovne škole. Fotografiju je postavio punoletni muškarac  koji je na toj društvenoj mreži kreirao lažni profil pod imenom „Anastasija“. On je uspostavio kontakt sa devojčicom i sa njom četovao u ženskom rodu, a zatim joj poslao jednu  fotografiju nagog ženskog tela sa interneta kojem se nije video lik, govoreći da je „njena“. Prilikom četovanja, devojčica je „virtuelnoj drugarici“ poslala svoju obnaženu fotografiju nakon čega je usledio zahtev za još takvih fotografija, uz ucenu da će ako ih ne pošalje,  spornu fotografiju proslediti svim njenim prijateljima na Fejsbuk.  Pošto devojčica to nije uradila, njenu nagu fotografiju uskoro dobijaju svi njeni Fesjbuk prijatelji.

Policija je operativnim radom i na osnovu dokaza identifikovala 35-godišnjeg muškarca i procesuirala ga za ovo krivično delo.

Poziv s juga Srbije

ILUSTRACIJAJedno veče, 12-godišnjoj devojčici je zazvonio mobilni telefon. U pitanju je bio video-poziv (3G) sa mobilnog telefona čiji broj nije bio sakriven. Kada se javila na video-poziv, devojčica je uočila da se na istom nalazi nag muškarac, kojem se ne vidi lice i  koji se samozadovoljavao. Devojčica se vidno uznemirila  kada je videla snimak, nakon čega je mobilni telefon dala svojoj majci, koja se takođe veoma potresla. Majka je nazvala broj sa kojeg je dolazio poziv, javio se muški glas. Majka je povišenim tonom rekla da li on uopšte zna šta radi, da taj telefon koristi dete od 12 godina i da je slučajno više ne poziva, na šta joj je  nepoznati muškarac rekao da se javio povodom oglasa i da samo “obavlja posao”, nakon čega je prekinuo vezu. Majka devojčice slučaj prijavljuje policiji koja je identifikovala osumnjičenog muškarca sa prebivalištem iz jednog manjeg grada u jugoistočnoj Srbiji.

Pomenuti istiniti događaji su velika opomena i povod da se ponovo ukaže na ono što treba učiniti na zaštiti mladih na internetu.

Kako zaštititi decu i mlade na internetu

ILUSTRACIJA 3Kao i u životu, i na internetu mora se paziti s kim družimo. Ne sme se verovati svakom postavljenom profilu. Moramo zaštititi računar, svoje podatke i što je najvažnije, decu. Nekontrolisani pristup internetu i korišćenje mobilnih telefona može stvoriti rizik da deca primaju ili pregledaju:

– uznemirujuće slike ili informacije

– da budu maltretirani, izloženi elektronskom obliku vršnjačkog nasilja

– da budu manipulisani od strane odrasle osobe u seksualne svrhe – deljenjem svojih ličnih podataka, slanjem ili primanjem video poruka, slika ili poruka o sebi ili drugima, sa seksualnim sadržajem.

Saveti za mlade

– Zaštitite sopstvenu privatnost i poštujte privatnost drugih.

– Ignorišite i ne odgovarajte na nepristojne i sumnjive poruke. Čuvajte ih kao dokaz.

– Tražite prijatelje u stvarnom svetu, više se družite.

– Razgovarajte sa roditeljima i vršnjacima: poverite im ako vas neko uznemirava, poverite im i svoju neopreznost kako biste zajedno našli rešenje

– Stvarajte bezbedne profile, štitite svoju šifru

–  Ne prihvataje virtuelna poznanstva nepoznatih osoba

– Vodite računa o fotografijama i video materijalu koji stavljate na internet

– Ne upisujte privatne informacije u razne upitnike na sajtovima ine dajte lične podatke nepoznatim licima.

– Ne prihvatajte sastanke sa osobama koje ste  upoznali na Internetu.

 

 

Tekst je napisan u sklopu realizacije projekta „Mladi u kandžama interneta“ koji je finansiran sredstvima Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije.

Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

Sremske novine polažu autorska prava na sve vlastite sadržaje (tekstualne, vizuelne i audio materijale, baze podataka, vizuelizacije baza podataka, baze dokumenata i elektronske prikaze dokumenata i programerski kod). Neovlašćeno korišćenje bilo kog dela portala nije dozvoljeno, smatra se kršenjem autorskih prava i podložno je tužbi.

Najnovije vesti

TRENUTNO NEMA KOMENTARA.

Ostavi komentar

%d bloggers like this: