• petak, 24. maj 2024.
Mitrovački mač za srpskog kralja
Vesti | Sremska Mitrovica | Zabava
0 Komentara

Mitrovački mač za srpskog kralja

15. mart 2017. godine

14102477_10207184825442094_7499845947464994409_nSremska Mitrovica – Beograd: Mitrovčanin Slobodan Marinić, vrsni poznavalac i proizvođač srednjovekovnog oružja, dobio je priliku da svoje umeće predstavi i na filmu.

Naime, njegova radionica ručno kovanih mačeva i pravljenih lukova, trenutno kuje mačeve za seriju “Krunisanje Stefana Prvovenčanog: Prva nemanjićka kraljevina”. Marinić je dobio priliku da napravi mačeve Stefana Nemanje, njegovih sinova Stefana Prvovencanog i Vukana, odnosno mač Adama, kapetana garde, Fridriha I Barbarose imperatora Svetog Rimskog Cartva i mač vizantijskog cara Manojla I Komnina.

Svi mačevi biće, kako kaže Marinić, izrađeni u skladu sa tradicionalnim načinom proizvodnje, a posebnu pažnju posvetiće izradi mača Stefana Prvovenčanog koji će biti nošen i u sceni njegovog krunisanja.

Radio-televizija Srbije priprema snimanje velikog i jedinstvenog projekta o nemanjićkoj Srbiji. Serijal “Krunisanje Stefana Prvovenčanog: Prva nemanjićka kraljevina” rađen je po tekstu Gordana Mihića. Podsetiće na događaje iz nacionalne istorije i najaviti veliki jubilej, 800 godina od krunisanja Stefana Prvovenčanog.

Sremske novine polažu autorska prava na sve vlastite sadržaje (tekstualne, vizuelne i audio materijale, baze podataka, vizuelizacije baza podataka, baze dokumenata i elektronske prikaze dokumenata i programerski kod). Neovlašćeno korišćenje bilo kog dela portala nije dozvoljeno, smatra se kršenjem autorskih prava i podložno je tužbi.

Najnovije vesti

TRENUTNO NEMA KOMENTARA.

Ostavi komentar

%d bloggers like this: