• nedelja, 3. decembar 2023.
Na večitoj straži slobodarske Srbije
Vesti | Sremska Mitrovica
0 Komentara

Na večitoj straži slobodarske Srbije

5. septembar 2015. godine

Sremska Mitrovica – Polaganjem venaca na spomen kompleks na Legetu, beležena je još jedna, stotinu prva po redu godišnjica od ove velike bitke u kojoj su junaci Timočke divize Prvog poziva, forsirajući reku Savu luču slobodarske Srbije sa Cera po prvi put preneli i među svoje sunarodnike u sremskoj ravnici.

Tragičnim ishodom bitke koja se odigrala prve nedelje septembra meseca 1914. godine i žrtvom koju su na oltar otadžbine prineli, neumrli Timočani postali su večno živuća straža srpske slobodarske ideje u Sremu, a reka Sava u kojoj su pronašli svoja vrata ka Nebeskoj Srbiji postala je, spajajući se sa Dunavom na mestu na kojem je Sremski dobrovoljački odred godinu dana kasnije branio prestonicu, postala je neusahla pritoka pitomog i ćudljivog Timoka.

Sremske novine polažu autorska prava na sve vlastite sadržaje (tekstualne, vizuelne i audio materijale, baze podataka, vizuelizacije baza podataka, baze dokumenata i elektronske prikaze dokumenata i programerski kod). Neovlašćeno korišćenje bilo kog dela portala nije dozvoljeno, smatra se kršenjem autorskih prava i podložno je tužbi.

Najnovije vesti

TRENUTNO NEMA KOMENTARA.

Ostavi komentar

%d bloggers like this: