• četvrtak, 13. jun 2024.
Ekonomsko osnaživanje žena
Vesti
0 Komentara

Ekonomsko osnaživanje žena

20. jun 2012. godine

Inđija – Inđija je jedna od pet opština u Srbiji u kojoj je počeo da radi e-klub za žene na selu. Zahvaljujući projektu Uprave za rodnu ravnopravnost Ministarstva rada i socijalne politike, donaciji Kraljevine Švedske i opštini Inđija koja je obezbedila prostor, otvoren je e-klub za žene u Beški. Instalirano je pet računara, laptop, kamera, štampač i skener. 25 seoskih žena je prošlo obuku za rad na računaru, one će biti podršk drugim ženama koje žele da se uključe u rad elektronskog kluba. Korisnice kluba imaće priliku da naprave svoju veb prezentaciju, promovišu svoje preduzetničke ideje i proizvode na internetu, povežu se sa drugim e-klubovima u zemlji i inostranstvu.
– Uprava za rodnu ravnopravnost konkretnim projektima želi da pomogne osnaživanje i ekonomsku samostalnost žena na selu koje su najčešće višestruko diskriminisane. Potencijal žena u Srbiji nije iskorišćen u dovoljnoj meri, zato se mi trudimo da promenimo situaciju. Važno je ohrabriti žene da kontinuirano unapređuju svoja znanja i veštine, razvijaju svoj talenet i odvaže se za neku vrstu preduzetništva, rekla je na otvaranju e-kluba u Beški Natalija Mićunović, direktor Uprave za rodnu ravnopravnost.
– Opština Inđija je prva u Srbiji uvela elektronsku upravu, imamo Agenciju za informacione tehnologije koja će biti na raspolaganju i elektronskom klubu za žene u Beški, rekao je Siniša Filipović, zamenik predsednika opštine Inđija.
Mirjana Hemun iz Inđije koja živi u vikend naselju Banstol, uspela je da od svog imanja napravi sremsku oazu mira. Ona je jedna od četiri žene u Srbiji koja je, ovih dana, dobila bespovratna sredstva za razvoj seoskog turizma sa namerom da poveća smeštajne kapacitete porodičnog gazdinstva gde je u poslednjih deset godina uložila značajna sredstva. Okupila je žene, osnovala Udruženje “Banstolka”, počele su da proizvode slatko-slanu zimnicu. Mirjana Hemun je postala poznata po svom autentičnom proizvodu “Fruškogorskom skočku” ali i drugim prirodnim proizvodima sa kojima se predstavlja na poljoprivrednim sajmovima i sajmovima turizma.

Sremske novine polažu autorska prava na sve vlastite sadržaje (tekstualne, vizuelne i audio materijale, baze podataka, vizuelizacije baza podataka, baze dokumenata i elektronske prikaze dokumenata i programerski kod). Neovlašćeno korišćenje bilo kog dela portala nije dozvoljeno, smatra se kršenjem autorskih prava i podložno je tužbi.

Najnovije vesti

TRENUTNO NEMA KOMENTARA.

Ostavi komentar

%d bloggers like this: