• četvrtak, 25. april 2024.
Spomenik Starim Vitojevcima
Kultura | Vesti
0 Komentara

Spomenik Starim Vitojevcima

15. mart 2012. godine

Novo izdanje knjige Emilijana Glocara

Sremska Mitrovica – Proteklo je punih osam decenija od proleća 1932. kada je nabujala reka Sava potopila selo Stare Vitojevce, čiji su žitelji, potom, preseljeni na bezbedniju lokaciju. Svedočanstava o toj katastrofi nema mnogo, pa je tim dragoceniji roman Od proleća do proleća, koji je napisao ondašnji vitojevački paroh Emilijan Glocar (1906 – 1985). Čeh poreklom, pravoslavni sveštenik, Glocar se u vreme velikog potopa zadesio u tom sremskom selu, da bi po odlasku na novu dužnost, u Dalj, ostavio snažan literarni dokumenat o stradanju svojih parohijana. Knjiga je, 1937, najpre objavljena u Pragu, na češkom, a onda i u Osijeku, zahvaljujući sjajnom srpskom prevodu Nikole V. Drenovca (1907 – 1996).

Na već zaboravljeni Glocarev roman, na njegovog autora, ali i prevodioca, rođenog Rumljanina, pre nekoliko godina su podsetili feljtoni objavljeni u Dnevniku i Sremskim novinama… Zahvaljujući rumskoj Gradskoj biblioteci “Atanasije Stojković” i njenom direktoru Željku Stojanoviću, ovih dana se pojavilo i drugo, osavremenjeno izdanje romana E. Glocara. U knjigu su uvršćeni i feljtoni novinara Željka Markovića i Dušana Poznanovića.

Sremske novine polažu autorska prava na sve vlastite sadržaje (tekstualne, vizuelne i audio materijale, baze podataka, vizuelizacije baza podataka, baze dokumenata i elektronske prikaze dokumenata i programerski kod). Neovlašćeno korišćenje bilo kog dela portala nije dozvoljeno, smatra se kršenjem autorskih prava i podložno je tužbi.

Najnovije vesti

TRENUTNO NEMA KOMENTARA.

Ostavi komentar

%d bloggers like this: