• subota, 20. april 2024.
Krčedinke, Sremice od glave do pete
Projekti | Inđija
0 Komentara

Krčedinke, Sremice od glave do pete

5. novembar 2017. godine

Članice Udruženja žena „Krčedinke“ su čuvene po medenjaku koji je proglašen za suvenir Srema, a uskoro planiraju da organizuju radionice za decu na kojima će učiti decu da ukrašavaju ovaj specijalni kolač

Piše: M. Balabanović

Medenjaci„Ako ne znaš odakle si, onda ne znaš ni gde ideš“ moto je Udruženja žena „Krčedinke“ koje postoji već šest godina i bavi se očuvanjem tradicije i običaja Srema. Ono što ove žene razlikuje od ostalih jeste narodna nošnja koju su same sašile, pa tako odevene odlaze na brojne manifestacije i sajmove gde predstavljaju njihove ručne radove i suvenire. „Krčedinke“ su takođe čuvene po medenjaku koji je proglašen za suvenir Srema, a uskoro planiraju da organizuju radionice za decu na kojima će učiti decu da ukrašavaju ovaj specijalni kolač.

Cuvaju tradiciju– Ovog leta i jeseni, žene iz našeg udruženja bile su veoma aktivne, pa smo tako obišle gotovo sve manifestacije kako kod nas, tako i u okruženju. Poslednja manifestacija na kojoj smo bile je Sajam seoskog stvaralaštva seoskih žena, te se i ovog puta  zahvaljujemo lokalnoj samoupravi koja je obezbedila prevoz za sva naša udruženja – kaže Nevenka Đurčik, predsednica „Krčedinki“ i prva među jednakima i podseća da su za poslednjih nekoliko godina uspele da pokažu veštine koje imaju i  zainteresuju mlade u selu za očuvanje tradicije i običaja.

– Naše udruženje je registrovano pre šest godine, ali postoji jako dugo. Imamo oko dvadeset aktivnih članova i jedan broj mladih žena koje nam se povremeno pridruže u aktivnostima. Naš zadatak i cilj je da na najlepši način promovišemo naše selo i čitav Srem i naravno da u tome istrajemo kaže Nevenka. Trudimo se da na jedan dostojanstven način predstavimo našu opštinu kroz učešće na sajmovima i manifestacijama kako u našoj zemlji tako i u regionu navodi ona.

Udruženje žena „Krčedinke“ se bavi svim vrstama ručnih radova od pletenja, tkanja, štrikanja, veza, pravljenja suvenira i medenjaka.

Cuvaju tradiciju..– Naš medenjak je postao suvenir Srema i po njemu smo prepoznatljive – ističe predsednica i kaže da pored medenjaka mese sve vrste kolača, oslikavaju magnete na staklu i izrađuju rokovnike.

– Naše vredne žene su vrlo uporne i svesne i shvataju da su teška vremena prolazna i da moraju da se bore. Krčedinke se sastaju jednom nedeljno radi dogovora, razmene iskustva i naravno rada, a planiramo ove zime da uključimo sve žene iz Krčedina koje su dobre volje i žele da rade nešto – kaže ona i dodaje da je, u poslednje vreme, primetno sve veće interesovanje mladih, verovatno i zbog školskog izbornog predmeta Narodna tradicija.

– Imamo lepu saradnju sa školom pa nas često posećuju deca. Gledaju kako radimo, a mnogima se to dopadne da požele da nam se pridruže. Planiramo da uskoro organizujemo radionice za mlade i za decu, a reč je o pravljenju i ukrašavanju medenjaka, pravljenju lutkica i drugih igrački, a imamo ideju da organizujemo za njih i besplatnu školu pletenja. Zima nam neće biti dosadna, ali dečiji osmesi su naša najveća nagrada – poručuje na kraju Nevenka.

Tekst je napisan u sklopu realizacije Projekta „Ravnomerni razvoj: da selo bude kao grad“ koji je finansiran iz sredstava budžeta Opštine Inđija

Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

Sremske novine polažu autorska prava na sve vlastite sadržaje (tekstualne, vizuelne i audio materijale, baze podataka, vizuelizacije baza podataka, baze dokumenata i elektronske prikaze dokumenata i programerski kod). Neovlašćeno korišćenje bilo kog dela portala nije dozvoljeno, smatra se kršenjem autorskih prava i podložno je tužbi.

Najnovije vesti

TRENUTNO NEMA KOMENTARA.

Ostavi komentar

%d bloggers like this: