• sreda, 1. maj 2024.
Re­al­no 800 no­vih rad­nih me­sta
Inđija
0 Komentara

Re­al­no 800 no­vih rad­nih me­sta

10. februar 2012. godine

Sma­nju­je se broj ne­za­po­sle­nih

Za­po­če­te in­ve­sti­ci­je, one ko­je se pri­vo­de kra­ju i či­ja re­a­li­za­ci­ja tek tre­ba da kre­ne, obe­ća­va­ju no­va ra­da­na me­sta u 2012. go­di­ni. Po re­či­ma Go­ra­na Je­ši­ća, pred­sed­ni­ka op­šti­ne In­đi­ja, re­al­no je 800 no­vih rad­nih me­sta. Me­đu­tim, ka­ko je re­če­no, ne­će svi oni bi­ti sa evi­den­ci­je Na­ci­o­nal­ne slu­žbe za za­po­šlja­va­nje u In­đi­ji jer, fa­kat je, da u ovoj sre­di­ni ne­ma ma­šin­skih in­že­nje­ra, me­ta­lo­stru­ga­ra i ne­kih dru­gih pro­fi­la po­treb­nih pri­vre­di.
Pod­se­ća­nja ra­di re­ci­mo da je naj­ve­ća pro­seč­na ne­za­po­sle­nost u In­đi­ji bi­la 2003. go­di­ne 9.540 li­ca i da se sva­ke na­red­ne go­di­ne zna­čaj­no sma­nji­va­la. 2008. je u pro­se­ku bi­lo 5.318, na­red­ne 5.200, 2010. je bi­lo 4.736 a pred kraj 2011.go­di­ne evi­den­ti­ra­no je 4.360 li­ca. Od tog bro­ja njih 80 od­sto ak­tiv­no tra­že po­sao osta­li su se pri­ja­vi­li iz ne­kih dru­gih raz­lo­ga. Do­du­še, po­ve­ćao se broj li­ca sa fa­kul­te­tom ko­ji tra­že po­sao, na evi­den­ci­ji ih je 213, što je za 30 li­ca vi­še ne­go pret­hod­ne go­di­ne. Sem ne­po­volj­ne ka­drov­ske struk­tu­re, tu je ne­po­volj­na i sta­ro­sna struk­tu­ra ne­za­po­sle­nih, vi­še od po­lo­vi­ne su sta­ri­ji od 40 go­di­na, naj­vi­še li­ca je iz­me­đu 50 i 60 go­di­na, čak 1.191.
Za­vr­še­na je pr­va fa­za iz­grad­nje Autlet cen­tra či­je je zva­nič­no otva­ra­nje na­ja­vlje­no za mart me­sec, gde će se za­po­sli­ti ve­ći broj rad­ni­ka. S ob­zi­rom da su za­vr­še­ni gra­đe­vin­ski ra­do­vi, ima iz­gle­da da no­va sa­ni­tar­na de­po­ni­ja  poč­ne sa ra­dom sre­di­nom go­di­ne što pod­ra­zu­me­va no­va rad­na me­sta, na je­sen star­tu­je „Ener­go­ze­le­na“, „Strig me­tal“ upo­šlja­va no­ve rad­ni­ke a ku­po­vi­nom ha­le ko­ja je sta­ja­le pra­zne u zo­ni pre­ma Sta­roj Pa­zo­vi od jed­ne fir­me ko­ja se ba­vi ALU pro­iz­vod­njom, po­sao će do­bi­ti ne­ko­li­ko de­se­ti­na rad­ni­ka. Sle­de­ćeg me­se­ca „Grund­fos“ uda­ra te­me­lje no­voj fa­bri­ci. Oni ko­ji od­i­stin­ski že­le po­sao a ne­ma­ju ade­kvat­nu struč­nu spre­mu mo­ra­će da se pre­kva­li­fi­ku­ju ili do­kva­li­fi­ku­ju. Šan­su će im pru­ži­ti Lo­kal­ni ak­ci­o­ni plan za za­po­šlja­va­nje u 2012. go­di­ni ko­jim su ob­u­hva­će­na no­va za­po­šlja­va­nja, sa­mo­za­po­šlja­va­nja, obu­ka, jav­ni ra­do­vi, za ukup­no 105 li­ca za šta je op­šti­na u bu­dže­tu pred­vi­de­la če­ti­ri mi­li­o­na di­na­ra.
Du­go­roč­ni­ji po­sma­tra­no sma­nje­nju bro­ja ne­za­po­sle­nih do­pri­ne­će pro­pa­gi­ra­nje od­re­đe­nih za­ni­ma­nja po­treb­nih pri­vre­di i stva­ra­nje uslo­va za nji­ho­vo ško­lo­va­nje. Sa tim ci­ljem u In­đi­ji je je­se­nas otvo­re­no Ode­lje­nje Fa­kul­te­ta teh­nič­kih na­u­ka iz No­vog Sa­da gde se ško­lu­ju stu­den­ti elek­tro­teh­ni­ke i ra­ču­nar­stva, njih 40, svi o tro­šku bu­dže­ta.

Sremske novine polažu autorska prava na sve vlastite sadržaje (tekstualne, vizuelne i audio materijale, baze podataka, vizuelizacije baza podataka, baze dokumenata i elektronske prikaze dokumenata i programerski kod). Neovlašćeno korišćenje bilo kog dela portala nije dozvoljeno, smatra se kršenjem autorskih prava i podložno je tužbi.

Najnovije vesti

TRENUTNO NEMA KOMENTARA.

Ostavi komentar

%d bloggers like this: