• sreda, 17. decembar 2025.
Razlivanje u barik tokom decembra
Poljoprivreda | Ruma
0 Komentara

Razlivanje u barik tokom decembra

17. decembar 2025. godine

U iščekivanju prvih vina ovogodišnjeg roda, vinari nakon završenog procesa presovanja i muljanja odmah po berbi, ovog meseca očekuju razlivanje, u januaru proces bistrenja, u februaru filtriranja, da bi krajem februara i u martu već bila spremna vina iz ovogodišnjeg roda. Vina Srednje stručne škole „Borislav Mihajlović Mihiz“ iz Iriga su već u tankovima i kako kaže profesor Milan Leđanac, prošla je faza kada je vinograd tražio slugu, a došla ona kada traži gospodara.

-Ove godine krenuli smo sa neoplantom, pa sovinjonom, potom smo brali frankovku za roze, zatim burgundac i kadarku i to je najmlađi vinograd čiji je zavidan rod dospeo za berbu. Najvažnije je da je ova godina bila odlična za vinogradare pa i za nas. Vremenski uslovi su bili sjajni, pa smo radili minimalnu zaštitu od bolesti i grožđe je ove godine perfektno, nadamo se da će takva biti i vina. Kiseline su u sjajnom balansu sa alkoholom i nakupilo se dovoljno šećera, kaže profesor Milan Leđanac.

Sada kad je vino u podrumu sve je na stručnosti onih koji će ga proizvoditi, učenika smera vinar-vinogradar i profesora. Vina odležavaju u dva drvena suda, u novom hrastovom bariku odležava kadarka i to prvi put, ali i standardna etiketa burgundac. Tokom decembra će se vino razlivati u barike gde će ležati godinu dana, a prošlogodišnje će se vaditi iz barik sudova i rastakati u boce.

-Po standardnim procedurama imamo vina koja godinu dana odležavaju u hrastovim buradima, posle idu u boce u kojima takođe odležavaju. Ovogodišnja berba burgunca i deo kadarke će odležati u hrastovom bariku i krajem sledeće godine će se flaširati, a drugi deo kadarke početkom sledeće godine ćemo razlivati u boce, dodaje Leđanac.

Tako se u martu naredne godine može očekivati vino iz ovogodišnjeg roda. Škola nije komercijalno orijentisana, kvalitet rada i raspoloživost broja učenika se stavljaju ispred količine, pa su očekivanja da će ovogodišnja proizvodnja biti oko 1.000 litara vina.

-Ne bavimo se zaradom, već time da učenici savladaju proces proizvodnje kvalitetnog vina. Na raspolaganju nam je oko 50 učenika i nastavno osoblje i zadovoljni smo kvalitetom koji postižemo, jer na vinskim smotrama naša vina osvajaju i zlatna odličja. Najzadovoljniji smo time što je sve veće interesovanje za naš smer vinogradar-vinar, kaže profesor Milan Leđanac.

S.B.

Sremske novine polažu autorska prava na sve vlastite sadržaje (tekstualne, vizuelne i audio materijale, baze podataka, vizuelizacije baza podataka, baze dokumenata i elektronske prikaze dokumenata i programerski kod). Neovlašćeno korišćenje bilo kog dela portala nije dozvoljeno, smatra se kršenjem autorskih prava i podložno je tužbi.

Najnovije vesti

TRENUTNO NEMA KOMENTARA.

Ostavi komentar