Visoke temperature, koje ne jenjavaju od kada je jul počeo, stvaraju probleme kako proizvođačima i prodavcima prehrambenih proizvoda, naročito mlečnih i mesnih, tako i kupcima. Bez rashladnih uređaja ne mogu da se transportuju niti prodaju, pa ih na pazovačkim pijacama gotovo i nema, a kupci su oprezni kada kupuju. Ne radi se samo o proizvodima sa pijačnih tezgi već i o poslasticama, naročito sladoledu.
-Na teritoriji opštine Stara Pazova, iako su već dugo prisutne visoke temperature, koje mogu uticati na ispravnost namirnica, nije primećen pojačan dolazak sugrađana u ambulante Doma zdravlja sa simptomima, koji ukazuju na trovanje hranom – kaže dr Biljana Grubić Dedijer, načelnica Odeljenja opšte medicine Doma zdravlja „Dr Jovan Jovanović Zmaj“ Stara Pazova.

Preporučuje da se pri izboru svežih naminica u letnjem periodu vodi računa o načinu skladištenja hrane i kupuje samo u sanitarno ispravnim trgovinama. Upozorava da se simptomi trovanja hranom brzo javljaju i lako prepoznaju.
-U većini slučajeva po uzimanju neispravne hrane siptomi poremećaja gastrointestinalnog trakta se brzo ispoljavaju kao mučnina sa povraćanjem, bol u stomaku, prolivaste stolice i ponekad povišena telesna temperatura. U slučaju kada je dete u pitanju rehidratacija slanim rastvorima je neophodna. Kada su simptomi izraženi neophodno je javiti se u ambulantu radi ordiniranja infuzionih rastvora – kaže dr Grubić Dedijer i dodaje da odrasli bolje podnose tegobe ali je u težim slučajevima takođe potrebna rehidratacija infuzionim rastvorima, upotreba probiotika i polako uveđenje hrane.
Kvarljive namirnice u najvećoj meri se leti i ne preporučuju u ishrani. Poželjno je konzumirati laku hranu.
-Trebalo bi konzumirati količinski manje obroke, pre svega voće i povrće, izbegavajući lako kvarljive namirnice. Potrebna je i celodnevna hidratacija – savetuje dr Grubić Dedijer.
Branka Topalović