• nedelja, 19. maj 2024.
XVI Festival gudača “Stringfest”
Vesti
0 Komentara

XVI Festival gudača “Stringfest”

7. maj 2024. godine

XVI Međunarodni festival gudača – Stringfest će se održati od 10. do 12. maja 2024. godine u organizaciji i realizaciji Muzičke škole „Petar Кrančević“ i Umetničkog udruženja Кrančević. Festival gudača ima izuzetan značaj, s obzirom na to da predstavlja podršku mladima u razvoju svojih talenata, te da znatno doprinosi uključivanju mladih u umetnički i kultutni život.

Istovremeno, sredina na ovaj način postaje obogaćena jedinstvenim i izuzetnim kulturnoumetničkim događajem. Takođe, festivali koje organizuje Muzička škola i Umetničko udruženje Krančević – Festival gudača i Festival pijanizma – doprinose razvoju međukulturne saradnje na regionalnom i širem međunarodnom nivou.

Na ovogodišnji Festival gudača se prijavilo 150 učesnika uzrasta od najmlađih do studenata muzičkih akademija i visokih škola, uz pratnju preko 180 profesora i klavirskih saradnika. Takmičenje se odvija u disciplinama: violina, viola, violončelo, kontrabas i kamerna muzika.

Kandidati dolaze iz različitih krajeva, kako iz Mađarske, Rumunije, Bugarske, Hrvatske, Slovenije, Makedonije, Crne Gore, Bosne i Hercegovine, tako i naravno, iz Srbije.

Ustanove koje su ove godine otvorile svoja vrata koncertnom i takmičarskom delu Stringfesta su Galerija “Lazar Vozarević”, Mitrovačka gimnazija, Muzej Srema, Medicinska škola “Draginja Nikšić”, a tu je i domaćin Muzička škola “Petar Krančević”.

Takmičare će ocenjivati četiri različita žirija sastavljena od eminentnih muzičara i pedagoga iz Slovenije, Grčke, Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Srbije.

Pored takmičarske aktivnosti, XVI Festival gudača – Stringfest ima i bogatu koncertnu aktivnost:
-petak, 10. maj u 20:00 časova, Muzej Srema
Koncert otvaranja Festivala gudača, nastupaju:
*laureati prošlogodišnjeg, XV Festivala gudača,
*Gudački kvartet, klasa prof. Ozren Ćetković i Gudački orkestar Umjetničke škole “Vlado Milošević” iz Banja Luke sa dirigentkinjom prof. Vanjom Topić Vješticom – za klavirom Milica Bojanić i Marko Tošić.
Na programu su dela Borodina, Šuberta, Britna, Šostakoviča i Šepića.

-subota, 11. maj u 20:00 časova, hol Medicinske škole “Draginja Nikšić”
Koncert Hora Umjetničke škole “Vlado Milošević” iz Banja Luke pod rukovodstvom prof. Radiše Račića.
Na programu su dela Mokranjca, Arhangelskog, Miloševića, Viktorija, Donatia i Starka.

-nedelja, 12. maj u 19:00 časova, Galerija “Lazar Vozarević”
Koncert laureata XV Festivala gudača – Stringfesta i svečano uručivanje nagrada.

Svi program, kako koncertni, tako i takmičarski su otvoreni za javnost.

Direktor Festivala i Muzičke škole je profesor Bojan Jovanović, predsednica Umetničkog udruženja Krančević je profesorka Mirjana Ševčuk, a izvršna direktorka Festivala gudača je profesorka klavira Milda Kuzminac.

Sremske novine polažu autorska prava na sve vlastite sadržaje (tekstualne, vizuelne i audio materijale, baze podataka, vizuelizacije baza podataka, baze dokumenata i elektronske prikaze dokumenata i programerski kod). Neovlašćeno korišćenje bilo kog dela portala nije dozvoljeno, smatra se kršenjem autorskih prava i podložno je tužbi.

Najnovije vesti

TRENUTNO NEMA KOMENTARA.

Ostavi komentar

%d bloggers like this: