• utorak, 23. april 2024.
U Lugu otvorena etno soba
Društvo | Hronika | Beočin | Vesti
0 Komentara

U Lugu otvorena etno soba

28. mart 2024. godine

Zahvaljujući radu udruženja žena „Vredne pčelice“, ovog proleća je u Lugu otvorena nova etno soba posvećena očuvanju slovačkih običaja, tradicije i kulture.

Etno soba se nalazi u prostoru Doma kulture i nudi jedinstvenu etnološku postavku koja prikazuje život Slovaka kroz običaje, folklor, tekstilnu i zanatsku radinost iz perioda XX veka.

U okviru postavke izloženi su i eksponati koji su deo porodičnog nasleđa Slovaka iz ovog dela Srema, a posetioci mogu pogledati brojne starinske predmete i nameštaj koji verodostojno prikazuje nekadašnja domaćinstva i uređenje seoskih kuća.

Ovim povodom, predsednica opštine Beočin Biljana Janković posetila je danas Lug i sastala se sa predsednicom udruženja žena „Vredne pčelice“ Natašom Rojkom.

-Otvaranjem ove etno sobe, naša opština dobila je još jedan izuzetan sadržaj koji promoviše bogatu kulturu i nasleđe Slovaka iz ovog kraja. Svi eksponati koji su izloženi u etno sobi su autentični i autohtoni jer potiču sa područja Luga a zahvaljujući meštanima i ženama okupljenih oko udruženja „Vredne pčelice“ sačuvani su od zaborava. Volela bih da što više, najpre naših sugrađana, ali i svih posetilaca obiđe ovaj prostor koji nam najpre prikazuje kreativnost jednog naroda i raskošnu lepotu slovačke kulture i umetnosti – rekla je Janković.

Predsednica udruženja žena „Vredne pčelice“ Nataša Rojka istakla je da je etno soba nastala sa željom da se starinski predmeti i stvari sačuvaju od zaborava ali i da slovački folklor dobije istaknuto mesto u javnosti u vidu tematske izložbe.

Ona je dodala da se ulaz u etno sobu u Lugu ne naplaćuje te da svi zainteresovani posetioci dolazak mogu najaviti putem broja telefona udruženja žena „Vredne pčelice“ 064 22 34 590.

Foto: Ismet Ademovski

Sremske novine polažu autorska prava na sve vlastite sadržaje (tekstualne, vizuelne i audio materijale, baze podataka, vizuelizacije baza podataka, baze dokumenata i elektronske prikaze dokumenata i programerski kod). Neovlašćeno korišćenje bilo kog dela portala nije dozvoljeno, smatra se kršenjem autorskih prava i podložno je tužbi.

Najnovije vesti

TRENUTNO NEMA KOMENTARA.

Ostavi komentar

%d bloggers like this: