• sreda, 29. novembar 2023.
Obeležena lekarska slava u mitrovačkoj Opštoj bolnici
Društvo | Sremska Mitrovica
0 Komentara

Obeležena lekarska slava u mitrovačkoj Opštoj bolnici

14. novembar 2023. godine

U kapeli Sv Kozme i Damjana u krugu Opšte bolnice Sremska Mitrovica, obeležena je lekarska slava arhijerejskom liturgijom, čitanjem molitve i osvećenjem i rezanjem slavskog kolača.

Svečani čin obreda služili su protojerej stavrofor Momir Džanić, penzionisani sveštenik i duhovnik pri Harmu Svetih Kozme i Damjana i đakon Stefan Nedić, zamenik predsednika odbora za versku nastavu Eparhije sremske, u prisustvu lekara mitrovačke Opšte bolnice i Doma zdravlja.

Tom prilikom sveštenik Džambić je svim lekarima i lekarkama čestitao slavu, napomenuvši da se svaki dan čita molitva za sve njih i poželeo svima da grabe ljubav sa izvora večne ljubavi, a to je gospod Bog, da u svojoj duši nemaju pakosti i sujete i da ona postane mirisna bašta u kojoj samo cveće uzrasta, a korov nestaje, i da sve neljudsko prestane, a ljudsko vaskrsne. Još je poželeo da u bolnici bude što manje pacijenata, a da lekari budu zdravi i da svi oboleli koji se leče ozdrave.

-Bog je lekarima dao dar da leče, da rade časno ovaj sveti posao i da ovu uzvišenu dužnost obavljaju najbolje što znaju“ – završio je sveštenik Momir Džambić

Zaštitnici lekara Sveti Kozma i Damjan su braća po telu i duhu,poreklom iz Azije,od majke Hrišćanke i oca neznabošca.Pošto su rano ostali bez oca,majka je uložila veliki trud i vreme da ih vaspitava u hrišćanskom duhu. Pored toga učili su se i raznim lekarijama pa kako „badava primaše,tako i badava davaše“.Zbog toga su ih nazvali besrebrnici,jer nisu uzimali novac dok su vidali bolesne i u isto vreme širili hrišćanstvo. Rezultati njihovog lečenja bili su impresivni, začuđujući, često isceliteljski. Zbog toga su ih smatrali svecima. U našem narodu,Sveti Vrači su zaštitnici lekarske profesije.

Sremske novine polažu autorska prava na sve vlastite sadržaje (tekstualne, vizuelne i audio materijale, baze podataka, vizuelizacije baza podataka, baze dokumenata i elektronske prikaze dokumenata i programerski kod). Neovlašćeno korišćenje bilo kog dela portala nije dozvoljeno, smatra se kršenjem autorskih prava i podložno je tužbi.

Najnovije vesti

TRENUTNO NEMA KOMENTARA.

Ostavi komentar

%d bloggers like this: