• nedelja, 19. maj 2024.
SABOR U SLAVU I ČAST VOJVODE STOJANA ČUPIĆA: Tradicija se nastavlja
Društvo | Zabava | Hronika | Sremska Mitrovica | Kultura | Vesti
0 Komentara

SABOR U SLAVU I ČAST VOJVODE STOJANA ČUPIĆA: Tradicija se nastavlja

21. septembar 2023. godine

Sabor u slavu i čast Vojvode Stojana Čupića – Zmaja od Noćaja, tradicionalni 31. po redu biće održan u porti hrama Svetog velikomučenika Georgija u Salašu Noćajskom u nedelju, 24. septembra. 

Domaćini Sabora kao i prethodnih godina biće Mesna zajednica Salaš Noćajski i Crkvena opština Salaš Noćajski uz pokroviteljstvo Grada Sremska Mitrovica. Za kulturno – umetnički programa, takozvano „Mačvansko prelo“ ponovo će biti zadužen Centar za kulturu „Sirmijumart“.

U okviru viteškog nadmetanja za titulu „Vojvode mačvanskog“ mladići će se takmičiti u nekoliko tradicionalnih disciplina – bacanje kamena sa ramena, skok u dalj, skok preko panja, dok će u okviru kulturno – umetničkog programa nastupiti folklorni ansambli, guslar, dramska sekcija „Sirmiumarta“, deca iz seoske osnovne škole.

Program Sabora:

16:00 časova – prijem gostiju i učesnika

16:30 časova – podizanje Saborske zastave, polaganje venaca na grob vojvode, parastos vojvodi i junacima Prvog srpskog ustanka

17:00 časova – viteške igre i izbor “Vojvode mačvanskog”

19:00 časova – Mačvansko prelo 

Sremske novine polažu autorska prava na sve vlastite sadržaje (tekstualne, vizuelne i audio materijale, baze podataka, vizuelizacije baza podataka, baze dokumenata i elektronske prikaze dokumenata i programerski kod). Neovlašćeno korišćenje bilo kog dela portala nije dozvoljeno, smatra se kršenjem autorskih prava i podložno je tužbi.

Najnovije vesti

TRENUTNO NEMA KOMENTARA.

Ostavi komentar

%d bloggers like this: