• subota, 3. decembar 2022.
Razgovor sa Sanjom Ribić Milivojević, dizajnerkom “Srećnih ogledala”
Društvo | Reportaža | Sremska Mitrovica
0 Komentara

Razgovor sa Sanjom Ribić Milivojević, dizajnerkom “Srećnih ogledala”

22. novembar 2022. godine

Ogledalo kao simbol istine, mašte, stvaralaštva i veze sa podsvešću, po tumačima snova, ukazuje na potrebu suočavanja sa samim sobom. U mnogim kulturama pripisuju im se magična svojstva, pa ih čak smatraju i moćnim sredstvima za koncentraciju energije. A magiju svoje mašte i veštinu, dizajnerka “Srećnih ogledala” iz Laćarka, Sanja Ribić Milivojević, već godinama prezentuje javnosti. Ljubav prema kamenu oduvek nosi u sebi, još iz detinjstva, obožavala je da roni, skače u vodu, pliva, takmiči se u izlovu školjki, zvezda i ježeva. Mnogo godina kasnije, na letovanju sa porodicom, rodila se ideja o izradi ogledala.

-Moja umetnost mi daje poseban osećaj smirenosti i sreće. Volim da citiram pisca i publicistu Dejana Lučića, koji je moja ogledala krstio u “Srećna ogledala” i nije pogrešio. To je rekao na otvaranju moje prve samostalne izložbe u Carskoj palati u Sremskoj Mitrovici, koja je bila neverovatno posećena, a niko nije bio ozbiljan, svi su imali osmeh na licu. Prvo su ih privukli ramovi, potom su se ogledali, a onda se energija i magija proširila, tako da su svi bili srećni i zadovoljni. Čarobni svet ogledala, koje reflektuje lik čoveka, ali i deliće njegove duše, fascinirana me od detinjastva, umetnošću se bavim od rane mladosti, ali pošto me zahvatio rat, 25 godina sam imala pauzu sa svojim pređašnjim načinom života. Кada su se stekli uslovi, vratila sam sam se svojoj ljubavi – kaže Sanja Ribić Milivojević.

Osnovna ideja rada žene iz Laćarka je davanje lepše dimenzije realnom kroz spajanje nespojivog, kamena i ogledala, školjke kao simbola večnosti i ogledala kao svedoka trenutka. Ističe da joj inspiracije ne manjka, da se materijal koji upotrebljava za ukrašavanje nalazi svuda oko nas, potrebno je samo prepoznati ga, sagnutin se i uzeti.

-Svakim danom rađa se nova ideja, samo se mora naći određeni materijal da bi se realizovala. Osim što ga sama pronalazim, svi moji prijatelji mi sa letovanja donose kantice školjki, lepih oblutaka, čak dobijam i morske zvezde i ježiće, tako da materijal nije skup. Međutim, treba dosta vremena za izradu, jer se radi o veoma osetljivim materijalima, a samim tim što su prirodni, ne postoje dva ista kamenčića ili dve iste školjke, nego moram da ih uparim i uklopim, kako bi bili jedna lepa celina – kaže Sanja i dodaje:
-Materijal za moja ogledala se nalazi svuda oko mene. Obronci Fruške Gore su nadomak moje kuće, tako da često provodimo vreme u šetnji, a lepoti njenog kamenja je teško odoleti. Кako su to krupniji komadi, kada ih složim i polepim, ta ogledala mi izgledaju nekako jaka, kao stvorena za muškarce, pa ih ja tako i zovem, Muška ogledala od fruškogorskog kamena i Ženska ogledala od kamenčića i školjki – ističe autorka.

Prvu samostalnu izložbu Sanja je imala 2015. godine u Carskoj palati u Sremskoj Mitrovici, zatim su usledile postavke po celoj Srbiji i regionu, magija “Srećnih ogledala” proširila se izvan granica države. Sanjine izložbe su sve posećenije, a njen rad sve prepoznatljiviji. Energijom i ljubavlju koju daje u svakom ogledalu, nastaviće da donosi osmehe na lice ljudi.

S. Branežac

TRENUTNO NEMA KOMENTARA.

Leave a Reply

%d bloggers like this: