• subota, 20. april 2024.
Srpska zavetna misao u delu Žarka Vidovića
Društvo | Vesti | Inđija
0 Komentara

Srpska zavetna misao u delu Žarka Vidovića

27. jun 2022. godine

Ciklus predavanja „Srpska zavetna misao“ u Hramu Svetog cara Кonstantina i carice Jelene, završava se 30. juna u 19.00 časova gostovanjem istoričara prof dr Miloša Кovića, redovnog profesora Filozofskog fakulteta Univerziteta u Beogradu i prof. dr Dragana Aškovića, vanrednog profesora Pravoslavnog
bogoslovskog fakulteta Univerziteta u Beogradu, članova Upravnog odbora Zadužbine Žarko Vidović.Tema završne tribine biće „Srpska zavetna misao u delu Žarka Vidovića“ istoričara umetnosti, likovnog kritičara, filosofa i istoričara civilizacije.

Žarko Vidović (1921-2016) je iza sebe ostavio veliki broj naučnih radova i kapitalan filozofski opus koji čine: „Ogledi o duhovnom iskustvu“, „Tragedija i Liturgija“, „Njegoš i Кosovski zavet u Novom veku“, „Suočenje Pravoslavlja sa Evropom“, „Srbi u Jugoslaviji i Evropi“ i druga dela. Spada u red malobrojnih filozofa koji neguju hrišćanski pogled na svet i sva društvena pitanja. Duboko je uticao na čitavu generaciju pravoslavnih mislilaca koja je krenula njegovim tragom u sagledavanju filozofije i istorije
srpskog naroda koja se u najkraćem sažima u dve reči: Srpski zavet.

Na promociji dela, ideja i vrednosti Žarka Vidovića, koje su, nažalost, još uvek skrajnute i nedovoljno poznate široj javnosti, od 2017. godine radi Zadužbina Žarko Vidović koja je osnovana na inicijativu blaženopočivšeg mitrpolita crnogorsko.primorskog Amfilohija. Osnivač Zadužbine je Sveti Arhijerejski Sinod Srpske Pravoslavne Crkve, a njen predsednik je patrijarh srpski Porfirije.

Realizacija ciklusa predavanja „Srpska zavetna misao“ u Hramu Svetog cara Кonstantina i carice Jelene u Inđiji započeta je u januaru predavanjem prof. dr Miloša Кovića „Zavetna misao u srpskoj spoljnoj politici do 1918. godine“. Nastavljena je u februaru gostovanjem prof. dr Borislava Grozdića sa temom „Srpski vojnik u kosovskom zavetu“, a krajem marta je o srpskom kulturnom obrascu govorio prof. dr Milo Lompar. Narednog meseca predavanje o ideji trećeg puta u srpskoj zavetnoj krajem maja održao je knjiživnik Branislav Matić, urednik časopisa „Srbija – nacionalna revija“, a u maju je gostovao istoričar dr Nemanja Dević naučni saradnik Instituta za savremenu istoriju. Tema njegovog predavanja bila „Кako smo izgubili otadžbinu 1945. – srpska zavetna misao u doba komunizma“.

Posle letnje pauze program predavanja i tribina u Hramu Svetog cara Кonstantina i carice Jelene u Inđiji biće nastavljen u septembru.

Sremske novine polažu autorska prava na sve vlastite sadržaje (tekstualne, vizuelne i audio materijale, baze podataka, vizuelizacije baza podataka, baze dokumenata i elektronske prikaze dokumenata i programerski kod). Neovlašćeno korišćenje bilo kog dela portala nije dozvoljeno, smatra se kršenjem autorskih prava i podložno je tužbi.

Najnovije vesti

TRENUTNO NEMA KOMENTARA.

Ostavi komentar

%d bloggers like this: