• četvrtak, 25. april 2024.
Najbolje lekovite biljke za žene
Sremicin kutak
0 Komentara

Najbolje lekovite biljke za žene

1. decembar 2021. godine

NAJBOLJE LEKOVITE BILJKE ZA ŽENE

Često se zapitamo kako to da naše pra-pra bake nisu imale probleme s kojima se mi žene danas suočavamo, poput sve učestalije neplodnosti, cista, mioma, neredovnih ili preobilnih menstruacija. Nažalost, ovi poremećaji danas pogađaju sve mlađe žene, a čak i devojčice se već od prve menstruacije bore s policističnim jajnicima.

Osim što su naše pramajke živele u čistoj sredini, disale nezagađen vazduh i nisu bile izložene otrovima koji nas danas vrebaju u vodi i zemlji, a koji vrlo podmuklo utiču na rad hormona i remete ih, znale su i šta da potraže u prirodi kako bi ublažile i izvidale boljke. Tačno se znalo koje lekovite biljke, koje je imala svaka kuća u kredencu, za zlu ne trebalo, mogu pomoći kod ženskih tegoba.

Virak ili vrkuta je najčuvenija „ženska biljka“ za koju ne samo da su naši preci znali da „skuplja rane“, odnosno efikasno zaustavlja krvarenje, već je danas u modernim laboratorijama potvrđeno to njeno, naučnim imenom nazvano adstringentno dejstvo. Virak, kako je davno rekao čuveni švajcarski travar Johan Kincle, može da pomogne ženama da izbegnu čak 30% ginekoloških operacija.

Hajdučka trava, još jedan vidar rana, smanjiće preobilno menstrualno krvarenje, ali će pomoći i da se izazove menstruacija kada izostane. To takozvano emenagogno dejstvo posebno je važno ženama sa neurednim ciklusima. Ženama s bolnim ciklusima pomoći će svojim analgetskim i protivupalnim dejstvom. Ne samo da je hajdučka trava korisna mlađim ženama, već je dragocena i kada ulazimo u klimaks. Tada će nas umiriti, ublažiti nervnu napetost ali i sprečiti bolesti srca i krvnih sudova koji vrebaju u tom periodu.

Neven koji krasi brojne sremačke okućnice nije samo lep već i lekovit. On uravnotežava mesečni ciklus jer poseduje snažno estrogensko dejstvo: kod žena koje imaju prenizak nivo ovog hormona on će ga podići, a tamo gde je previsok, smanjiće ga. Umiriće i nervozni stomak i nadutost koji su česti pre početka menstruacije, ali i ojačati matericu, smanjiti pojačani sekret i ublažiti valunge u menopauzi.

Crveni zdravac možda nije tako čuven, ali je dragocen svim ženama. Ova lekovita biljka sa simpatičnim ljubičastim cvetićem čak ima moć da spreči nastanak tumora i karcinoma. I zdravac pomoću polifenola deluje povoljno na hormone, balansira ih i jača plodnost. Kako deluje kao antibiotik i bori se protiv mikroba prirodnim putem, odličan je kod upala jajnika i bešike.

Rusomača, neizostavni deo sremačkih šumaraka, poznata i kao biljka hoću-neću, svojim srcolikim listićima reguliše prejako menstrualno krvarenje, ublažava menstrualni bol i smanjuje grčeve. Ova biljka čak može da zaustavi ispadanje materice i posebno je korisna ženama nakon porođaja.

Sve ove biljke, uz još jednu koja nam dolazi iz dalekih krajeva – zlatnu maku, čuveni balanser hormona i pospešivač plodnosti, kao i mineral cink, deo su potpuno prirodnog preparata za žene, Femisan A plus maka kapsula. Femisan A pomaže kod menstrualnih poremećaja, PMS-a, neplodnosti, cista, mioma, ili poremećaja koji su indirektna posledica hormonalnog disbalansa, kao što su akne ili pojačana maljavost koji prate sindrom policističnih jajnika. Femisan A, lekovito bilje s blagoslovom naših staramajki!

Sremske novine polažu autorska prava na sve vlastite sadržaje (tekstualne, vizuelne i audio materijale, baze podataka, vizuelizacije baza podataka, baze dokumenata i elektronske prikaze dokumenata i programerski kod). Neovlašćeno korišćenje bilo kog dela portala nije dozvoljeno, smatra se kršenjem autorskih prava i podložno je tužbi.

Najnovije vesti

TRENUTNO NEMA KOMENTARA.

Ostavi komentar

%d bloggers like this: