• utorak, 5. jul 2022.
Akcija u Novom Sadu, uhapšeno 17 osoba zbog prodaje fakultetskih diploma
Društvo | Vesti
0 Komentara

Akcija u Novom Sadu, uhapšeno 17 osoba zbog prodaje fakultetskih diploma

20. novembar 2021. godine

Sedamnaest osoba uhapšeno je u Novom Sadu zbog trgovine diplomama. Sumnjiče se da su sačinjavale dokumentaciju neistinitog sadržaja kao da su kandidati zaista položili ispite, iako nisu bili prisutni na ispitima. Takođe su unošeni pogrešni datumi o upisu kandidata na fakultet i polaganju ispita, kako bi bilo u skladu sa zakonskim propisima o dužini trajanja školovanja.

Zbog sumnje da su izvršili krivično delo zloupotreba službenog položaja uhapšeni su G. К. (1973) odgovorno lice Univerziteta “Union-Nikola Tesla”, kao i A. К. (1993) i M. A. (1986) zaposlene na univerzitetu.

Кako se sumnja, u periodu od januara 2020. do marta 2021. godine G. К. je koristeći svoj službeni položaj pribavio drugim fizičkim licima uverenja o stečenom visokom obrazovanju, a pravnom licu imovinsku korist u iznosu od oko 960.000 dinara.

Osumnjičene A. К. i M. A. su po nalogu G. К. sačinjavale dokumentaciju neistinitog sadržaja kao da su kandidati zaista položili ispite, iako nisu bili prisutni na ispitima. One su unosile pogrešne datume o upisu kandidata na fakultet i polaganju ispita, kako bi bilo u skladu sa zakonskim propisima o dužini trajanja školovanja.

Zbog sumnje da su izvršili krivično delo trgovina uticajem i falsifikovanje isprave uhapšeni su policijski službenici LJ. N. (1979), D. S. (1992) i D. M. (1972) .

Uhapšeni su i A. M. (1990), M. J. (1983), M. R. (1996), M. M. (1997), D. T. (1960), T. S. (1986), I. S. (1986), B. M. (1989), T. I. (1949), A. L. (1977) i N. S. (1974) zbog sumnje da su izvršili krivično delo trgovina uticajem.

T. I., N. S. i A. К. se sumnjiče da su posredovali, uz novčanu nadoknadu, između G. К. i kandidata da im se bez pohađanja nastave i polaganje ispita omogući dobijanje diplome o stečenom visokom obrazovanju.

LJ. N., D. T., T. S., I. S. i B. M. se terete da su davali poklone i novac A. L., N. S. i T. I. koji su posredovali u izvršenju ovih krivičnih dela.

LJ. N. i D. S. se sumnjiče i da su nabavili lažne diplome koje su koristili kao prave.

Osumnjičeni su, uz krivične prijave, privedeni nadležnom tužilaštvu, dok su protiv još dve osobe podnete krivične prijave u redovnom postupku, saopštio je MUP.

Akciju su izveli pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova, Sektora unutrašnje kontrole i Odeljenja za borbu protiv korupcije, u saradnji sa Posebnim odeljenjem za suzbijanje korupcije Višeg javnog tužilaštva u Novom Sadu.

TRENUTNO NEMA KOMENTARA.

Leave a Reply

%d bloggers like this: