• sreda, 17. jul 2024.
Održan četvrti „Kurzovina fest“
Društvo | Vesti | Pećinci
0 Komentara

Održan četvrti „Kurzovina fest“

4. oktobar 2021. godine

U autentičnom ambijentu Aksentijevog kućerka u Ogaru, najstarije očuvane seoske kuće u ovom delu Srema, juče je sve bilo posvećeno jednoj od najzastupljenijih poljoprivrednih kultura u Sremu – kukuruzu. Stariji su imali priliku da se prisete, a mlađi da saznaju, šta su nekada Sremcima značili kukuruz i kukuruzovina, a šta im predstavljaju danas.

Četvrti „Kurzovina fest“ je ove godine održan u okviru programa Ministarstva za brigu o selu „Miholjski susreti sela“, a manifestaciju je svečano otvorio Siniša Đokić, predsednik opštine Pećinci koja je i ove godine bila jedan od pokrovitelja manifestacije.

„Opština Pećinci podržava sve kulturne i turističke manifestacije koje doprinose promociji našeg kulturnog, istorijskog i prirodnog bogatstva, kao i očuvanju naše tradicije i našeg identiteta. Meni je, naravno, posebno drago što imam čast da jednu takvu manifestaciju otvorim baš ovde u Ogaru. Nadam se da će naše manifestacije svake godine biti na sve višem nivou i da će privlačiti sve više posetilaca“ – rekao nam je predsednik Đokić, koji se zahvalio svima koji su učestvovali u organizaciji manifestacije.

A bilo ih je zaista mnogo. Takmičari u ručnom branju i krunjenju kukuruza, pravljenju čardaka od čokanja i igri mice sa jesenjim plodovima, mahom osnovci iz Ogara, dali su sve od sebe, a na štandovima udruženja žena posetioci su imali priliku da probaju brojne đakonije pripremljene po tradicionalnim receptima uz neizostavni „kolač na kurzovini“. Oni koji preferijaju slane zanimacije mogli su da uživaju u kokicama pripremljenim na šporetu na drva i vrućim čvarcima topljenim na licu mesta, a kuriozitet je bio kačamak iz kotlića. Sve to su pripremili vredne ruke žena iz udruženja pećinačke opštine „Sremice“, „Kolevka Srema“, „Sunčev cvet“, „Ogarčanke“, „Veselice“, „Majka Angelina“, „Šimanovčanke“ i „Popinčanke“, potpomognute gošćama iz udruženja iz Boljevaca i Jakova.

Organizator manifestacije i ove godine je bila Turistička organizacija opštine Pećinci, zajedno sa Mesnom zajednicom Ogar, Udruženjem žena „Ogarčanke“, Udruženjem građana „Ogarnizacija“ i Udruženjem poljoprivrednih proizvođača opštine Pećinci, a uz logističku podršku Kulturnog centra Pećinci.

„Kurzovina fest je pokrenut 2017. godine sa osnovnim motivom promocije kulturnog dobra od izuzetnog značaja koje se nalazi u ovom selu, a to je Aksentijev kućerak. Drugi motiv je bio odavanje počasti njegovom visočanstvu kukuruzu i upoznavanje naših mladih generacija sa značajem koji je kukuruz nekada imao u životu ovdašnjih ljudi, a ima ga i danas, iako toga možda nismo uvek svesni“ – izjavila je Ljubica Bošković, direktorka pećinačke Turističke organizacije.

U kulturno-zabavnom delu programa nastupili su folklorni ansambli „Pećinci“, „Izvor Donji Tovarnik“, „Kupinik“ i „Iskon“, pesnici iz Deča Radmila Tomaš, Milomir Obradović, Vladimir Miladinović i Rade Vučenović, vokalna solistiknja Anastasija Maksić i Bane Rosić poznatiji pod umetničkim imenom Leteća gitara. U programu su učestvovali i osnovci iz Ogara Luka Beljin, Aleksandar Vasić, Strahinja Veselinović i Jovana Slepčević.

Za one koji su želeli da savladaju neke nove, a opet stare veštine, organizovane su tri radionice. Radionicu „Pustovanje vune“ vodile su Jasmina Popović i Ljiljana Babić, radionicu „Šaranje tikvi“ vodila je Ana Antonin, a radionicu „Miholjski kolaž“ vodila je Nataša Isakov.

Dan ispunjen tradicijom i dobrom zabavom priveden je kraju sremskim paprikašom i koncertom benda Matriks.

izvor/foto: pecinci.org

Sremske novine polažu autorska prava na sve vlastite sadržaje (tekstualne, vizuelne i audio materijale, baze podataka, vizuelizacije baza podataka, baze dokumenata i elektronske prikaze dokumenata i programerski kod). Neovlašćeno korišćenje bilo kog dela portala nije dozvoljeno, smatra se kršenjem autorskih prava i podložno je tužbi.

Najnovije vesti

TRENUTNO NEMA KOMENTARA.

Ostavi komentar

%d bloggers like this: