• ponedeljak, 27. mart 2023.
Preporuka za trudnice
Vesti
0 Komentara

Preporuka za trudnice

12. avgust 2021. godine

Trudnice bi trebalo da se vakcinišu protiv kovid-19, na osnovu nove analize čiji rezultati nisu pokazali da postoji povećan rizik od pobačaja, saopštili su danas američki Centri za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC).

Iz CDC je navedeno da u novoj analizi i tokom ranijih istraživanja nisu pronađeni problemi koji bi ugrozili zdravlje trudnica i da je stopa pobačaja posle vakcinacije slična očekivanoj, javio je Rojters.

Trudnice mogu da prime jednu od tri vakcine čija je hitna upotreba odobrena u SAD – Fajzer, Moderna i Džonson i Džonson.

Agencija prethodno nije izdavala preporuku za vakcinaciju trudnica već ih je savetovala da o imunizaciji razgovaraju sa svojim lekarima.

Saša Elington, koja u odseku CDC za reproduktivno zdravlje vodi tim za odgovor u hitnim slučajevima, rekla je da je stopa vakcinisanih među trudnicama niska, s obzirom na to da je samo 23 odsto primilo jednu dozu.

“Želimo da to povećamo. Želimo da žene budu zaštićene. Ne vidimo nikakve nagoveštaje u pogledu bezbednosti tako da korist od vakcinacije zaista nadmašuje potencijalne ili nepoznate rizike”, rekla je Elington.

Trudnoća povećava rizik od razvijanja teškog oboljenja zbog zaraze korona virusom, navodi CDC, a zaraza kovid-19 tokom trudnoće povećava rizik od prevremenog rođenja bebe.

Američka zdravstvena agencija sada preporučuje da se protiv kovid-19 vakcinišu svi stariji od 12 godina, ukljujučujući trudnice, dojilje i žene koje pokušavaju da ostanu trudne ili to planiraju u budućnosti.

Maske su ponovo preporučene i za vakcinisane Amerikance, u onim područjima gde je veliki broj zaraženih

Nove smernice su izdate u trenutku kada broj zaraženih i hospitalizacija naglo raste širom SAD. Pojedine bolnice u Arkanzasu, Floridi, Luzijani i Misisipiju ostale su bez kreveta, a žarišta korona virusa se se juga šire na Oregon i državu Vašington, preneo je Glas Amerike.

FoNet

TRENUTNO NEMA KOMENTARA.

Leave a Reply

%d bloggers like this: