• sreda, 27. oktobar 2021.
Uhvaćeni sa automobilom punim krijumčarenih ptica
Vesti | Crna hronika
0 Komentara

Uhvaćeni sa automobilom punim krijumčarenih ptica

12. april 2021. godine

Carinici su u saradnji sa policijom 11. aprila na izlazu graničnog prelaza Sremska Rača sprečili pokušaj krijumčarenja 45 ptica, od kojih mnoge pripadaju zaštićenim vrstama.

Kada je u nedelju oko 13 časova na izlazu iz Srbije ka BiH na red za redovnu carinsku kontrolu pristigao ”Folksvagen Eos” bosanskih registarskih oznaka, niko nije ni slutio šta će u tom automobilu uskoro biti otkriveno.

Na uobičajno pitanje carinika šta imaju da prijave za carinsku kontrolu, 25-godišnji vozač i njegova dva saputnika, otac i sin, odgovorili su da prevoze dva pauna i dve kokoške koje su kupili na berzi u Novom Sadu.

Međutim, tokom detaljne kontrole koja je usledila, pronađeno je čak 45 ptica, od kojih su neke zaštićene Konvencijom o međunarodnoj trgovini ugroženim vrstama divlje flore i faune (CITES).

Od otkrivenih 45 ptica, čak 16 jedinki se ubraja u zaštićene, a dve jedinke spadaju u strogo zaštićene vrste.

Naime, kada su službenici otvorili vozilo, u njegovoj unutrašnjosti, kao i u prtljažniku, pronašli su mnoštvo kutija i kaveza u kojima se nalazilo čak 18 papagaja (4 različite vrste), 2 grlice, 2 pauna, 10 ukrasnih koka (3 vrste), 8 ukrasnih golubova, 2 kanarinca, kao i tri fazana.

Nažalost, ptice su prevožene u nehumanim uslovima, pa su zbog toga sva tri fazana uginula.

One koje su preživele pokušaj krijumčara da na njima zarade, predate su biologu  beogradskog ZOO vrta koji se postarao da ptice budu bezbedno smeštene u prihvatilište, dok će prema odluci javnog tužioca protiv jednog od putnika biti podneta krivična prijava.

TRENUTNO NEMA KOMENTARA.

Leave a Reply

%d bloggers like this: