• subota, 2. mart 2024.
Otvoren novoizgrađeni granični prelaz Sot
Vesti | Šid
0 Komentara

Otvoren novoizgrađeni granični prelaz Sot

15. jun 2020. godine

Novoizgrađeni granični prelaz Sot na granici sa Republikom Hrvatskom, koji će naročito u vreme sezonskih gužvi i praznika značajno rasteretiti velike prelaze poput Batrovaca i Šida, pušten je u rad danas.

Vlada Republike Srbije i Ministarstvo finansija su u skladu sa strateškim opredeljenjem da se posebna pažnja posveti kako tehnološkoj, tako i infrastrukturnoj modernizaciji carinske službe, prepoznali inicijativu Uprave carina da postojeće kapacitete na graničnom prelazu Sot treba što pre unaprediti. Zahvaljujući tome iz budžeta Republike je izdvojeno oko 150 miliona dinara bez PDV, kako bi ovaj prelaz mogao da zadovolji potrebe sve većeg prometa vozila i putnika.

Pored putničkih vozila, ovaj prelaz predviđen je i za autobuse i prazne kamione koji cirkulišu između Srbije i Hrvatske, a samo tokom prošle godine preko tog prelaza prešlo je 40.000 praznih kamiona i oko 350.000 putnika.

Međunarodni granični prelaz Sot, jedan od 9 prelaza između Republike Srbije i Republike Hrvatske, nalazi se kod Šida u Sremskom okrugu i pored graničnih prelaza Ljuba i Neštin koji su u neposrednoj blizini, predstavlja jednu od alternativa za putovanje između Republike Srbije i Republike Hrvatske.

Rad carine i policije na GP Sot

Kako je prelaz Sot pre svega namenjen putnicima, njegova modernizacija će boljitak najpre doneti njima, jer će uticati na brzinu i kvalitet putovanja između dve susedne zemlje. Lokalnom stanovništvu biće olakšano svakodnevno funkcionisanje, dok će za službenike carine i policije otvaranje novoizgrađenog prelaza značiti bitno poboljšanje uslova rada.

U okviru novog graničnog prelaza sada se nalaze se po dve saobraćajne trake na ulazu i izlazu iz zemlje, što će značajno ubrzati putnički promet, kao i promet praznih kamiona koji ovde znatno brže mogu da pređu granicu sa susednom Hrvatskom.

Prelaz je izgrađen u skladu sa najvišim standardima i sadrži sve što je neophodno za nesmetano funkcionisanje prometa i efikasan rad graničnih službi.

Izgradnja novog prelaza Sot završena je nakon 18 meseci, a za to vreme, stari prelaz bio je privremeno izmešten nedaleko od novog.

Na sprovođenju projekta bila je angažovana Grupa ponuđača ,,Koto” d.o.o. iz Beograda, ,,Elita-Kop” d.o.o. iz Beograda, ,,Tesla Sistemi” d.o.o. iz Beograda, ,,Krip inžinjering” d.o.o. iz Beograda, a nosilac posla je  preduzeće  ,,Modulor” d.o.o. iz Beograda.

Granični prelaz Sot koji će raditi 24 sata otvoren je u prisustvu upravnika carinarnice Novi Sad Milana Mićina i zamenika načelnika Uprave granične policije Nebojše Purića, kao i zaposlenih carinskih i policijskih službenika.

Izvor: Uprava carina

Sremske novine polažu autorska prava na sve vlastite sadržaje (tekstualne, vizuelne i audio materijale, baze podataka, vizuelizacije baza podataka, baze dokumenata i elektronske prikaze dokumenata i programerski kod). Neovlašćeno korišćenje bilo kog dela portala nije dozvoljeno, smatra se kršenjem autorskih prava i podložno je tužbi.

Najnovije vesti

TRENUTNO NEMA KOMENTARA.

Ostavi komentar

%d bloggers like this: