• ponedeljak, 20. maj 2024.
Zaštitite se od krpelja!
Vesti
0 Komentara

Zaštitite se od krpelja!

26. april 2018. godine

Krpelji spadaju u redovne stanovnike šuma, parkova i livada, a uočeno je da ih u naročito velikom broju ima tamo gde ima i divljači. Ove godine su se pojavili ranije i ima ih više nego što je to uobičajeno.

– Za boravak u prirodi, izaberite udobnu, ali odgovarajuću garderobu, koja treba da bude dugih rukava i nogavica, i svetle boje, a na nezaštićene delove kože nanesite repelente koji se koriste protiv komaraca.

KRPELJ ilustracijaIzbegavajte nepokošene i terene obrasle žbunjem, kao i sedenje i ležanje u travi, kaže se u apelu koji je građanima upućen iz JP „Vojvodinašume“.

Stručnjaci preporučuju da tokom boravka u prirodi na svaka četiri sata proveravate otkrivene delove kože. Po povratku obavezno istresite i operite nošenu odeću. Nakon toga, još jednom  pregledajte celo telo.

Ako se krpelj ipak zakači, važno je da što kraće boravi u koži. Ovo je naročito važno, ako je krpelj zaražen,  jer se nakon 24 sata povećava rizik da će osoba oboleti od lajmske bolesti.

Neposredno nakon ubušenja, krpelja sami  možete izvaditi pincetom, tako što ćete ga uhvatiti što bliže uz kožu i blago povući na gore, u suprotnom smeru kretanja kazaljke na satu. Ovom prilikom nemojte koristiti nikakva hemijska sredstva. Obavezno proverite da li je krpelj ostao ceo, a nakon toga mesto uboda očistite alkoholom.

U slučaju da ne možete sami rešiti problem, i ako je na mestu uboda ostao deo usnog aparata krpelja, što pre se obratite lekaru.

Ne ignorišite crvenilo kože na mestu uboda ili van njega, povišenu temperaturu, ukočenost vrata i ostale simptome slične gripu! Ukoliko sa odgovarajućim lečenjem započnete u prvom i drugom stadijumu bolesti, stručnjaci tvrde da je izlečenje stoprocentno, kaže se u apelu iz „Vojvodinašuma”.

Sremske novine polažu autorska prava na sve vlastite sadržaje (tekstualne, vizuelne i audio materijale, baze podataka, vizuelizacije baza podataka, baze dokumenata i elektronske prikaze dokumenata i programerski kod). Neovlašćeno korišćenje bilo kog dela portala nije dozvoljeno, smatra se kršenjem autorskih prava i podložno je tužbi.

Najnovije vesti

TRENUTNO NEMA KOMENTARA.

Ostavi komentar

%d bloggers like this: