• nedelja, 16. jun 2024.
Crep za staru školu
Projekti | Sremska Mitrovica
0 Komentara

Crep za staru školu

31. oktobar 2017. godine

Sagradjena pre skoro sedam decenija noćajska škola je dugo služila nameni bez dodatnih popravki i ulaganja. Tako je bilo sve dok krov nije počeo da prokišnjava, a napokon je usledila dragocena materijalna podrška iz pokrajinskog budžeta koja rešava taj problem

Piše: S. Đaković

Noćaj je selo vrednih povratara i voćara, nekada je bilo poznato po tovu svinja  i goveda, mnogim meštanima koji su dobili zaposleni u društvenim firmama u gradu pa su plaćali samodoprinos za svoje selo. To je stanovnicima i selu donosilo razvoj,  sagradjeno je mnogo novih stambenih objekata, rešeni mnogi komunalni problemi sela.

Po novoj crkvi, kažu mnogi, ovo selo je najpoznatije, jer je taj hram jedan od najlepših u Mačvi.  U selu se poslednjih godina gradi vodovod, uredjuju atari, kanalska mreža. Ali, razvojni korak  nije pratio ulaganje u objekat stare seoske škole, jer ona tek ovih dana dobija novu krovnu konstrukciju i novi crep.

sladjan papic direktor– Krov zgrade je prokišnjavao, drvena konstrukcija je počela da truli, crep je dotrajao, jer nikada nije kompletno menjan već samo najugroženiji delovi, tako da je ovo sada nešto što smo definitivno morali da uradimo. Prethodno smo podneli projekat Pokrajini, sredstva su odobrena i sada se radi na realizaciji projekta – rekao je Sladjan Papić, direktor Osnovne škole “Dobrosav Radosavljević Narod“ čija je ova škola izdvojeno odeljenje.

Zgrada ove škole je sagradjena posle Drugog svetskog rata, tačnije 1948. godine i od tada do sada njen krov nije menjan ili renoviran, tvrde bolji poznavaoci prilika. Sada, nakon skoro punih 70 godina od izgradnje, rešava se problem prikišnjavanja krova uz pomoć sredstava pokrajinskog Sekretarijata za obrazovanje AP Vojvodine iako je to trebalo raditi i mnogo ranije.

Prema rečima direktora Slađana Papića, ova  škole će za desetak dana imati kompletno nov krov, jer će se sanirati 712 kvadratnih metara krovnog pokrivača, a projekat obnove obuhvata ne samo stavljanje  novog crepa nego i zamenu kompletne drvene konstrukcije, oluka, dok će na njoj u funkciji od starog ostati jedino dosadašnji – gromobrani. Sredstva za radove  u  iznosu od oko 1,8 miliona dinara obezbedio je pokrajinski budžet, a rok za završetak radova  je 30 dana.

centar noćajaOvu osmogodišnju seosku školu pohadja 186 učenika -podaci su iz matične škole, ali to ne značu da se ovde ne oseti posledica „bele kuge”. Poput svih drugih sela i ovde se broj učenika iz godine u godinu smajuje.

– Bez obzira na broj učenika ovde bi veoma dobro bilo da se rekonstriše i objekat  sportske  sale koja je izgradjena pre 15-ak godina. Na tom objektu nije bila odmah dobro uredjena tegola koju je vetar odnosio pa je, zbog prokišnjavanja, dolazilo do oštećenja podova– ističe Papić.

Fiskulturna sala je sagradjena uz podršku grada Sremska Mitrovica i drugih izvora finansiranja, a uz pomoć republičkih srdstava  u ataru sela  uredjene su njive svojevremenom komasacijom, putevi su posuti šljunkom, uredjeni su kanali.  Selu svakako treba novca za razvoj i ujednačavanje života o kome se toliko govori. Jer i kad se završi škola, kada se iznadju sredstva za popravku sportske sale, ostaće još mnogo toga što selu treba, a za šta novca nema.

Inače, u Noćaju škola postoji od 1870. godine, a ovo selo poznato je i po tome što su ovde rodjeni i stekli prva školska znanja mnogo poznati i priznati ljudi. Medju njima su Živojin Stekić, ugledni novinar i otac nekad poznatog skakača u dalj Nenada Stekića, univezitetski profesori Sava Simić, Darinka Bogdanović, Predrag Tojić, Sladjana Milenković i mnogi drugi.

Tekst je napisan u sklopu realizacije projekta „Kakve su nam škole, takva su nam sela” koji se finansira iz budžeta Grada Sremska Mitrovica.

Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

Sremske novine polažu autorska prava na sve vlastite sadržaje (tekstualne, vizuelne i audio materijale, baze podataka, vizuelizacije baza podataka, baze dokumenata i elektronske prikaze dokumenata i programerski kod). Neovlašćeno korišćenje bilo kog dela portala nije dozvoljeno, smatra se kršenjem autorskih prava i podložno je tužbi.

Najnovije vesti

TRENUTNO NEMA KOMENTARA.

Ostavi komentar

%d bloggers like this: