• petak, 24. maj 2024.
Evropa 2020 – Sremska Mitrovica 2020
Vesti
0 Komentara

Evropa 2020 – Sremska Mitrovica 2020

13. februar 2014. godine

Detalj sa diskusijeSremska Mitrovica – U organizaciji „Sremskih novina“ i Centra za primenjene evropske studije Fonda za otvoreno društvo iz Beograda, u mitrovačkoj Gradskoj kući održana je diskusija pod nazivom „Evropa 2020 – Sremska Mitrovica 2020“.

Cilj ove diskusije u kojoj su pored organizatora, predstavnika NALED – a i lokalne samouprave učestvovali i najvažniji privredni subjekti u Sremskoj Mitrovici bio je, kako je istakao Srđan Đurović direktor Centra za primenjene evropske studije, da se analizom nacionalnih i lokalnih strateških planova sagleda u kom obimu su prihvaćeni standardi Evropske Unije primenjeni i koliko su uopšte primenjivi u slučaju lokalnih samouprava u Srbiji.

Kako je u svom pozdravnom govoru učesnicima diskusije istakao gradonačelnik Sremske Mitrovice Branislav Nedimović Strategija održivog razvoja predstavljaju ugaoni kamen planiranja i ostvarivanja razvoja Sremske Mitrovice.  Govoreći o prednostima i manama strateškog planiranja, Nedimović je istakao da najveći problem kreiranju razvojne politike predstavlja vreme u kojem se strategije donose, kao i ograničena mogućnost predviđanja kretanja na međunarodnom nivou.

– Najveći broj strategija u Srbiji nastao je između 2007. i 2009. godine, kada je rast društvenog proizvoda bio mnogo veći nego što je danas i kada o krizi sa kojom se svet suočava nije bilo ni pomena. Takav je slučaj i sa mitrovačkom Strategijom koja je izrađena 2008. i usvojena 2009. godine, u drastično različitom ambijentu od onog kojeg danas imamo. Kao što je Evrpska Unija bila prinuđena da izvrši reviziju Lisabonskog sporazuma, tako će u narednom periodu i Sremska Mitrovica krenuti u reviziju svoje Strategije, kako ciljevi u njoj postavljeni ne bi bili samo prazno slovo na papiru, rekao je Nedimović i dodao: – Naš cilj je stvorimo stalno aktivni tim koji će biti zadužen za planiranje i koji će imati zadatak da prati impelementaciju Strategije, baš kao što su to sedamdesetih i osamdesetih godina prošlog veka, dakle u vreme najvećeg buma Sremske Mitrovice činila odeljenja za planiranje.

Sremske novine polažu autorska prava na sve vlastite sadržaje (tekstualne, vizuelne i audio materijale, baze podataka, vizuelizacije baza podataka, baze dokumenata i elektronske prikaze dokumenata i programerski kod). Neovlašćeno korišćenje bilo kog dela portala nije dozvoljeno, smatra se kršenjem autorskih prava i podložno je tužbi.

Najnovije vesti

TRENUTNO NEMA KOMENTARA.

Ostavi komentar

%d bloggers like this: