• petak, 29. mart 2024.
EKSKLUZIVNO: „Srbija je već deo Evrope“
Vesti | Politika
0 Komentara

EKSKLUZIVNO: „Srbija je već deo Evrope“

25. septembar 2013. godine

Americki ambasador u razgovoru sa nasim novinarimaSremska Mitrovica – Američki ambasador u Srbiji Majkl Kirbi izjavio za „Sremske novine“, da su transformacije do ulaska u Evropsku uniju uvek komplikovane i da nikome na tom putu nije bilo lako.

– Bitno je zaposliti ljude, obezbediti funkcionalniju samoupravu i biti konkurentniji u odnosu na druge države u regionu i Evropi – rekao je Kirbi. On je je u ekskluzivnom intervjuu za naš list,  istakao da Srbiju na putu ka formalnom priključenju Evropskoj uniji čeka još dosta posla, ali i da ljudi u Srbiji, govoreći o tome, često zaboravljaju da Srbija,  civilizacijski i kulturno, već jeste u Evropi, da je njen neraskidiv deo i da je potrebno samo još malo napora da se dođe i do Evropske unije.

Američki ambasador je posebno ukazao da je potrebno još dosta toga uraditi na jačanju pravnog sistema i unaprediti sistem obrazovanja kako bi se obezbediti protok radne snage spremne da odgovori na izazove savremenih tehnologija i modernog vremena. Po njemu, potrebno je znatno unaprediti i poljoprivredu što je od posebnog značaja za Vojvodinu.

Odgovarajući na pitanje da li će se autonomija Vojvodine pojaviti kao problem sa kojim će srpski političari zakucati na vrata američke ambasade, Majkl Kirbi je rekao da u ovom vremenu regioni sve više dobijaju na značaju i nema povoda za razmišljanjea o tome kao problemima.

– Evropska unija, samim svojim postojanjem, na neki način, ukida „velike“ granice, ali u isto vreme radi na jačanju regiona i oni danas imaju značaj veći nego što su ikada imali. Ukratko, Evropska unija predstavlja prevazilaženja „velikih“ državnih granica i stvaranja jakih regiona koji su ekonomičniji i produktivniji. Kada govorimo o Srbiji, ona ima nekoliiko regiona, njih treba razvijati i u tom kontekstu  treba dalje razmišljati po ovom pitanju – rekao je američki ambasador Majkl Kirbi za „Sremske novine“.

 

Sremske novine polažu autorska prava na sve vlastite sadržaje (tekstualne, vizuelne i audio materijale, baze podataka, vizuelizacije baza podataka, baze dokumenata i elektronske prikaze dokumenata i programerski kod). Neovlašćeno korišćenje bilo kog dela portala nije dozvoljeno, smatra se kršenjem autorskih prava i podložno je tužbi.

Najnovije vesti

TRENUTNO NEMA KOMENTARA.

Ostavi komentar

%d bloggers like this: