• ponedeljak, 25. septembar 2023.
Sremska vina uveliko na policama ruskih vinoteka
Društvo | Vesti | Sremska Mitrovica
0 Komentara

Sremska vina uveliko na policama ruskih vinoteka

15. jun 2023. godine

Nakon posete ruskih somelijera Sremskoj Mitrovici efekat je već vidljiv, s obzirom na ta da su se srpska vina, a posebno vina sa teritorije Srema, uveliko našla u ruskim vinotekama i restoranima.

U grupi ruskih stručnjaka iz oblasti vinarstva bila je i Viktorija Žandarova, koja je završila prestižnu somelijersku školu, a glavni je menadžer u vinariji „Repinski 24“ koja se nalazi u sklopu letovališta u Sankt Peterburgu. Vina iz Srema našla su se upravo u ovoj vinariji.

Somelijer restorana „Stroganoff Steak House “ u Sankt Peterburgu Maksim Gladkov uvrstio je vino iz Srbije na vinsku kartu ovog restorana, najvećeg u Rusiji i jednog od najvećih u Evropi.

Margita Moršinina, koja je takođe bila deo grupe koja je posetila Sremsku Mitrovicu, menadžer je kompanije za uvoz vina “Vinicom“, koja je kupila vina od šest vinarija iz Srbije, među njima i sremska vina. „Vinicom“ ima svoja predstavništva i u Moskvi i u Sankt Peterburgu.

I Evgenij Šamov i Marina Tonkova posetili su Sremsku Mitrovicu u okviru studijskog putovanja. Oboje su profesionalni nastavnici u vodećoj somelijer školi „Enotria“ u Sankt Peterburgu i dobitnici brojnih nagrada u oblasti somelijerstva. Marina drži poseban kurs o balkanskim vinima.

Podsećanja radi, predstavnici Udruženja somelijera Rusije i Udruženja somelijera Sankt Peterburga posetili su Sremsku Mitrovicu sa ciljem da se sremska vina nađu na vinskim kartama velikih ugostiteljskih objekata u Rusiji. Njih je dočekao u Turističkom info-centru Petar Samardžić, zamenik gradonačelnice. Tom prilikom ruski somelijeri imali su priliku da degustiraju vina najprepoznatljivijih vinarija sa ovih prostora.

Sremske novine polažu autorska prava na sve vlastite sadržaje (tekstualne, vizuelne i audio materijale, baze podataka, vizuelizacije baza podataka, baze dokumenata i elektronske prikaze dokumenata i programerski kod). Neovlašćeno korišćenje bilo kog dela portala nije dozvoljeno, smatra se kršenjem autorskih prava i podložno je tužbi.

Najnovije vesti

TRENUTNO NEMA KOMENTARA.

Ostavi komentar

%d bloggers like this: