• sreda, 24. april 2024.
Dani posvećeni velikom naučniku Atanasiju Stojkoviću, rođenom Rumljaninu
Kultura | Projekti | Ruma
0 Komentara

Dani posvećeni velikom naučniku Atanasiju Stojkoviću, rođenom Rumljaninu

1. oktobar 2023. godine

Ruma-Poslednji dani septembra u Gradskoj biblioteci „Atanasije Stojković“ u Rumi održani su Dani Matice srpske-omaž Atanasiju Stojkoviću. Dani Matice srpske počeli su izložbom „Da li ste znali o Atanasiju Stojkoviću“ autorke Jelene Vidaković. Ove godine se obeležava i jubilej – 250 godina od rođenja Stojkovića, pa su tako od 15. do 20. septembra Matica srpska, Gradska biblioteka i Zavičajni muzej Ruma organizovali programe posvećene Atanasiju Stojkoviću sa ciljem da širu javnost i Rumljane upoznaju sa bogatom biografijom, profesionalnim radom i širinom njegovog stvaralačkog duha u oblastima nauke, književnosti i jezika.

-U startu nije bila ideja da bude izložba, već da kao biblioteka budemo prisutni na društvenim mrežama. Tako sam svaki dan objavljivala sekciju Na današnji dan. Ponekad se dešavalo da nije bilo poklapanja, pa sam dobila ideju da istražujem život i delo Atanasija Stojkovića. Tek tada sam videla koliko toga može da se kaže o njemu, pa je tako nastalo pitanje i rubrika „Da li ste znali“, rekla je autorka izložbe, bibliotekarka Jelena Vidaković.

Odmah nakon izložbe profesor Filozofskog fakulteta na katedri za istoriju i saradnik Matice srpske Nenad Ninković, održao je predavanje „Srpske seobe u Rusiju u 18. veku“. Reč je o novoj manifestaciji koja će ove godine fokus staviti na slavnog Rumljanina, Atanasija Stojkovića, srpskog naučnika i književnika, čije ime nosi biblioteka u Rumi.

-Atanasije Stojković je boravio u brojnim evropskim gradovima i bavio se naukom, a mislim da je nezasluženo malo zaboravljen. Želimo da ovim iskažemo jedno poštovanje čoveku koji je bio jedan od najobrazovanijih Srba svog vremena i koji se bavio naukom i književnošću, rekao je Damir Vasiljević Toskić, direktor Gradske biblioteke „Atanasije Stojković“ Ruma.

Atanasije Stojković rođen je 20.septembra 1773.godine u Rumi. Bio je pisac i naučnik, ruski akademik, profesor i rektor univerziteta u Harkovu. Takođe je bio pisac prve knjige iz fizike na srpskom jeziku, pisac prvog romana u novijoj srpskoj istoriji, prevodilac Novog zaveta na slavenoserbski jezik. Predavanje profesora Ninkovića, iako je bazirano ka 18. veku, hronološki je obuhvatilo i period od 14. veka, pa su Rumljani imali priliku da sagledaju celokupnu srpsko – rusku saradnju, koja je pored prostora Srbije i Rusije, bila veoma izražena i na Svetoj Gori.

Projekat „Kultura u fokusu-novo ruho ustanova kulture“ je sufinansiran od strane Opštine Ruma. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne odražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

Sremske novine polažu autorska prava na sve vlastite sadržaje (tekstualne, vizuelne i audio materijale, baze podataka, vizuelizacije baza podataka, baze dokumenata i elektronske prikaze dokumenata i programerski kod). Neovlašćeno korišćenje bilo kog dela portala nije dozvoljeno, smatra se kršenjem autorskih prava i podložno je tužbi.

Najnovije vesti

TRENUTNO NEMA KOMENTARA.

Ostavi komentar

%d bloggers like this: