• četvrtak, 25. april 2024.
Volontiranje te učini boljim čovekom
Reportaža | Sremska Mitrovica
0 Komentara

Volontiranje te učini boljim čovekom

18. maj 2023. godine

Za Crveni krst kaže da je jedna velika porodica, iskustva koja je tu stekla nemaju cenu, a prijatelji ostaju za ceo život. Mina Tomac iz Laćarka krenula je sestrinim stopama i već skoro šestu godinu nesebično pomaže, prenosi znanje drugima i učestvuje u akcijama ove organizacije. Jedna je od retkih koja ne ide u medicinsku školu a volonterka je Crvenog krsta, učenicu STŠ “Nikola Tesla”, smer arhitektonski tehničar, to nije sprečilo da pronađe svoju ulogu.

-U Crveni krst me je uvela moja starija sestra Lea, još u osnovnoj školi sam išla na njihove pripreme. Svideo mi se princip rada, imali su takmičenje iz prve pomoći, a ja sam išla da markiram, tj da glumim povređenu osobu. Kreativna sam pa dobro smišljam situacije – kroz osmeh će Mina.

Usledio je ulazak u Crveni krst, na početku, u društvu starijih Mini je bilo malo čudno, ali ubrzo je shvatila kakva je to organizacija.

-Crveni krst nije samo prva pomoć, sastoji se iz mnogo aspekata. Zadužena sam uglavnom za realistički prikaz povreda stanja i oboljenja, koordinatorka sam tog programa. Održavamo obuke, zadužena sam za sve markirante i šminku koja je potrebna za prvu pomoć, kako bi se približio realan izgled povrede. Prošla sam tri obuke za to, nedavno smo koleginica i ja držale predavanje baš na tu temu – ističe devojka iz Laćarka.

Da je lako sedeti sa druge strane klupe i držati predavanje, nije, Mina nema taj problem. Imala je malu tremu na početku, ali zahvaljujući edukacijama na internetu koje je držala Anja Jovanović tokom pandemije koronavirusa, obuhvaćeni su i segmenti predavanja.

-Iako je volontiranje u Crvenom krstu dodatna obaveza, meni ne predstavlja problem i ne remeti redovne školske aktivnosti. Dragoceno iskustvo, pozvala bih sve mlade koji imaju slobodnog vremena da pokušaju sa volontiranjem, svašta smo prošli zajedno i postali velika porodica, stiču se mnoga poznanstva i otvaraju nove prilike u životu – kaže Tomac.

Tokom volontiranja u Crvenom krstu svi imaju zaduženja i osećaju da neko ceni njihov rad. Volonteri su angažovani tokom akcija dobrovoljnog davanja krvi pri upisu davalaca u sistem i za šta god još da je potrebno.

-Volontiranje te učini boljim čovekom, poznanstva su najveće blago, a Crveni krst te nauči mnogim životnim lekcijama – poručuje ova 17-godišnjakinja.

Ekipa čiji je i Mina bila član, na Republičkom takmičenju iz realističkog prikaza povreda stanja i oboljena, prošle godine u septembru zauzela je peto mesto, uz spremanje koje je trajalo svega dve nedelje. Organizacija Crvenog krsta SM nije se takmičila u toj oblasti pet godina, ali je uz pomoć Nikole Trnića, Anje Jovanović i Stefana Janoševića, ekipa u sastavu Marija Tadić, Elena Stracenski i Mina Tomac, postigla uspeh.

U narednom periodu Crveni krst će održati obuke u osnovnim školama, kako bi im se mladi ljudi priključili tokom srednjoškolskog obrazovanja. Nekim budućim volonterima, Mina i njeni prijatelji iz Crvenog krsta primer su da se sa malo dobre volje može mnogo toga postići, pre svega i pomoći drugima.

S. Branežac

Foto: Privatna arhiva/Mina Tomac

Sremske novine polažu autorska prava na sve vlastite sadržaje (tekstualne, vizuelne i audio materijale, baze podataka, vizuelizacije baza podataka, baze dokumenata i elektronske prikaze dokumenata i programerski kod). Neovlašćeno korišćenje bilo kog dela portala nije dozvoljeno, smatra se kršenjem autorskih prava i podložno je tužbi.

Najnovije vesti

TRENUTNO NEMA KOMENTARA.

Ostavi komentar

%d bloggers like this: