• četvrtak, 25. april 2024.
Društvo | Vesti | Sremska Mitrovica
0 Komentara

Plave kante za Laćarce (VIDEO)

23. februar 2023. godine

U okviru projekta “Odvajamo” koji finansira Kraljevina Švedska zajedno sa Ministarstvom zaštite životne sredine, a realizuju ga JKP “Komunalije”, Grad Sremska Mitrovica i Regionalna deponija “Srem-Mačva”, meštani Laćarka imaju mogućnost da potpuno besplatno dobiju plave kante, namenjene za odvajanje plastike, papira i metala.

-Projekat sprovodimo od prošle godine, jedan od osnovnih ciljeva jeste da se uspostavi primarna separacija u individualnim domaćinstvima na teritoriji Grada. Predviđena je bila samo urbana sredina, međutim, videli smo da postoji velika želja meštana Laćarka da učestvuje u projektu i doprinesu lepšoj životnoj sredini. Na poseban zahtev odobreno nam je da u Laćarak dostavimo dve hiljade kanti, za domaćinstva koja uredno izmiruju svoje obaveze prikupljanja i odvoza otpada – rekla je Tamara Milković, referent za odnose sa javnošću JKP “Komunalije”.

Podela plavih kanti je u toku, a meštani iste mogu da preuzmu u prostorijama Mesne zajednice Laćarak. Raspored odvoza smeća iz novih kanti za svoje ulice, Laćarci će dobiti prilikom preuzimanja istih.

-U Laćarku je bilo jako veliko interesovanje za plave kante, već prvog dana podeljeno ih preko 350, 40 odsto od prvog kontigenta koji je stigao. Meštani su zadovoljni, svesni koliko je značajno da se otpad odvaja. Očekivanja su da će za nedelju biti podeljene sve kante kada stignu – kaže Vesna Skakun, predsednica Saveta Mesne zajednica Laćarak.

Prema rečima predsednice, u Laćarku je i dalje najveći prioritet čišćenje deponija, dok je u prethodnom periodu očišćen kanal preko nadvožnjaka na kraju Školske ulice, a uskoro se očekuju isti radovi na obodima sela, sve u cilju zdravije i lepše sredine za život.

Referent za odnose sa javnošću JKP “Komunalije” najavila je jednu novinu koja se očekuje u narednom periodu i pohvalila korisnike plavih kanti na savesnom ponašanju.

-Polako kreće sa radom i traka za odvajanje otpada na regionalnoj deponiji, do sada smo vršili separaciju na maloj liniji u našem preduzeću. Ukupno će biti podeljeno 7,5 hiljada plavih kanti. Čekamo i drugi deo projekta koji podrazumeva postavljanje kontejnera na preko 100 lokacija u gradu, čim krene sa radom i linija za separaciju. Zahvalni smo sugrađanima koji učestvuju u ovom projektu, oko 90 odsto čistoće je u plavim kantama, nema mešanog otpada – dodala je Milković.

Laćarac Mihajlo Prokopić iz Školske ulice, pozdravio je dolazak plavih kanti u selo, kako bi se meštani ekološki osvestili i poveli računa o svom okruženju i životnoj sredini.

Sremske novine polažu autorska prava na sve vlastite sadržaje (tekstualne, vizuelne i audio materijale, baze podataka, vizuelizacije baza podataka, baze dokumenata i elektronske prikaze dokumenata i programerski kod). Neovlašćeno korišćenje bilo kog dela portala nije dozvoljeno, smatra se kršenjem autorskih prava i podložno je tužbi.

Najnovije vesti

TRENUTNO NEMA KOMENTARA.

Ostavi komentar

%d bloggers like this: