• petak, 29. mart 2024.
Muzej Srema održao Međunarodni naučni skup Ustaški teror u Sremu 1942.
Društvo | Projekti | Vesti | Sremska Mitrovica
0 Komentara

Muzej Srema održao Međunarodni naučni skup Ustaški teror u Sremu 1942.

23. novembar 2022. godine

U organizaciji Muzeja Srema iz Sremske Mitrovice 17. i 18. novembra održan je Međunarodni naučni skup Ustaški teror u Sremu 1942. Na skupu su učestvovali naučnici sa Fiozofskog fakulteta Novi Sad, Filozofskog fakulteta Beograd, Filozofskog fakulteta Istočno Sarajevo, Instituta za savremenu istoriju iz Beograda te kustosi i saradnici Muzeja Srema.

Skup, održan u kongresnoj sali hotela Srem, je u ime Grada otvorio Zoran Miščević a učesnike skupa je pozdravio direktor Muzeja Andrija Popović.

Uvodna izlaganja izneli su Stevo Lapčević – “Kako se desila 1942?” i dr Slobodan Bjelica – “Ustaška strahovlada u Sremu u svetlu dokumentacije pokrajinske komisije za utvrđivanje zločina okupatora i njihovih pomagača”. Andrija Popović je imao izlaganje o Istoriografiji o 1942. i ustaškom režimu. Gorana Lemajić je obradila temu – Izgradnja memorijalnog kompleksa spomen – groblje. Danilo Jadranski je govorio o temi “Žrtve u Sremskoj Mitrovici 1942. na osnovu Spomenice Jovana Udickog”, a dr Nenad Lemajić o stradanju Roma u Sremu.

Značajna izlaganja su imali i Jovan Bukovala, dr Bojan Dimitrijević, Jovana Trivunović, Vladimir Đatkov, dr Draga Mastilović i dr Dejana Vasić.

Učesnici simpozijuma su obišli Muzej Srema, Muzej zapečaćenih sudbina i kompleks Spomen groblje.

*Tekst objavljen u okviru projekta “1942. godina krvavog leta” koji je sufinansiran sredstvima Vlade Republike Srbije, Ministarstva kulture i informisanja. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne odražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

Sremske novine polažu autorska prava na sve vlastite sadržaje (tekstualne, vizuelne i audio materijale, baze podataka, vizuelizacije baza podataka, baze dokumenata i elektronske prikaze dokumenata i programerski kod). Neovlašćeno korišćenje bilo kog dela portala nije dozvoljeno, smatra se kršenjem autorskih prava i podložno je tužbi.

Najnovije vesti

TRENUTNO NEMA KOMENTARA.

Ostavi komentar

%d bloggers like this: