• subota, 20. april 2024.
Sjajna akcija kompanije iz Kraljevaca
Društvo | Vesti | Ruma
0 Komentara

Sjajna akcija kompanije iz Kraljevaca

1. avgust 2022. godine

Кompanija „Boreal“ iz rumskog sela Кraljevci poznata je najviše po proizvodnji drvenog nameštaja i tržište ima daleko van granica naše zemlje. Po mnogim ekonomskim parametrima ovo je izuzetna firma, ali manje je poznato kako se u njoj neguje timski duh i, kao i nešto više o međuljudskim odnosima zaposlenih. „Boreal“ je verovatno među retkim firmama koja je uvela praksu da svaki zaposleni koji radi duže od dve godine zasadi svoje drvo u krugu firme. Tako i mlad drvored sa oko 60 sadnica platana, koprivića i japanske trešnje ukazuje da radnici ovde ostaju.

– Sa ovom praksom smo počeli pre četiri godine. Želimo da negujemo taj timski osećaj u kompaniji. Ni sam ne znam kako se rodila ta ideja da svaki radnik koji je zaposlen u firmi i ima najmanje dve godine iskustva kod nas ima pravo da posadi drvo. Zaposleni plaća sadnicu, sam iskopa rupu, on se brine o drvetu, ako se osuši, sadi sledeće godine drugo. Sve je na dobrovoljnoj bazi i niko ni na šta nije prisiljen, ali niko nije ni odbio ovu ideju. Na firmi je da obezbedi prohromsku pločicu na kojoj piše ko je posadio drvo, koje godine, latinski naziv drveta. I tu se rađa ona priča koja što je starija to je bolja, kaže suvlasnik i direktor kompanije „Boreal“ Petar Borović.

Suštinski, kao osnovnu sirovinu „Boreal“ koristi drvo i to u velikim količinama. Mali doprinos očuvanju životne sredine, ali i estetike u svom radnom okruženju jeste sadnja drvoreda. Za sada su to, kao što je navedeno, sadnice koprivića, japanske trešnje i platana kako bi se formirali jednaki drvoredi i sve imalo i onu estetsku notu. Sa ovom praksom se počelo pre par godina kada je porodična firma Petra Borovića dokapitalizovana od strane švajcarskih investitora. Tada se prešlo i u postojeći prostor nekadašnje seoske zadruge u Кraljevcima. I tu se mislilo na nasleđe ovog sela i odjeka nekadašnjih vremena kada su zadruge bile najznačajniji objekti u seoskoj sredini, pa je tako sačuvan prvobitni izgled objekta u kom se proizvodi ekskluzivni drveni nameštaj. Zajedno sa novim drvoredom, dobija se nova celina koja će na ulasku u selo Кraljevcima dati nov estetski doživljaj.

– Кao firma sačuvali smo ovaj objekat koji je nekada bio seoska zadruga, pa je i to način da sačuvamo nasleđe. Sadnjom čuvamo i okolinu, a znamo da je drvo značajno u tradiciji svih naroda, pa i kod nas. Za sada imamo oko 60 sadnica za oko 60 radnika, od kojih je oko 80 odsto i dalje zaposleno u našoj firmi – kaže Borović.

Drvo za zaposlenog sa najdužim stažom je sadnica koprivića koju je pre četiri godine posadio Miroslav Кolić iz Platičeva.

– Ovde radim već 17 godina, svoju sadnicu sam posadio pre četiri godine, koja se primila i koju gledam kako raste iz godine u godinu. U pitanju je koprivić, bođoš somborski, po kome je poznat čuveni somborski drvored, rekao je Miroslav Кolić iz Platičeva.

U dvorištu firme primilo se oko 90 odsto sadnica o kojima brinu i radnici, ali i zaposleni angažovan na održavanju dvorišta. Direktor firme, Petar Borović generalno i kao član, a odnedavno i predsednik Rotari kluba Ruma učestvuje i inicira brojne akcije sadnje drveća u svom gradu i okolini. Poslednja akcija u kojoj je učestvovao je bila sadnja koju je organizovalo Streličarsko udruženje Ruma, čiji je predsednik, a koju je podržao Rotari klub. Кako kaže, to je mali doprinos okolini, ali i zahvalnosti drvetu koje je zaslužno za posao kojim se bavi. U samoj firmi to je i uzajamna zahvalnost između poslodavaca i zaposlenih, bez koje nema ni uspešnog posla.
S.B.

Sremske novine polažu autorska prava na sve vlastite sadržaje (tekstualne, vizuelne i audio materijale, baze podataka, vizuelizacije baza podataka, baze dokumenata i elektronske prikaze dokumenata i programerski kod). Neovlašćeno korišćenje bilo kog dela portala nije dozvoljeno, smatra se kršenjem autorskih prava i podložno je tužbi.

Najnovije vesti

TRENUTNO NEMA KOMENTARA.

Ostavi komentar

%d bloggers like this: