• petak, 19. april 2024.
Rekonstrukcija rumskih truba u septembru
Kultura | Projekti | Ruma
0 Komentara

Rekonstrukcija rumskih truba u septembru

4. avgust 2022. godine

Ruma-Već duže vreme se najavljuje da će u okviru uređenja centra Rume biti rekonstruisan spomenik Revolucije, popularne trube. Za tu namenu Opština Ruma izdvojiće šest miliona dinara.

-Očekujemo da javna nabavka bude raspisana u  naredne dve nedelje, odnosno do kraja avgusta. Kada prođe određena zakonska procedura, možemo očekivati i konkretne radove.  Tokom septembra možemo očekivati i početak radova. Videćemo kakva će biti dinamika radova, koliko je zapravo spomenik oštećen i da li će do kraja godine u celosti biti konzervirano i rekonstruisano svih sedam kompozicija ovog spomeneika ili ćemo ući na narednu godinu sa rekonstrukcijom. Ali svakako u septembru možemo očekivati početak rekonsktrukcije, a završetak, nadamo se početkom sledeće godine,  rekla je Aleksandra Ćirić, predsednica Opštine Ruma.

Čuvene rumske trube,  Spomenik revolucije izgrađen je 1975.godine. Izgradili su ga arhitekte Cveta Davičo i Oskar David, a u idejnom projektu je učestvovao i Živojin Karapešić. Prvobitno je spomenik činio zajedničku arhitektonsku celinu sa Rumljanima poznatim amfiteatrom, koji je uklonjen rekonstrukcijom trga 2007.godine. Sedam metalnih konstrukcija podsećaju na trube po čemu je spomenik  i dobio svoj nadimak. One simbolizuju sedam vojvođanskih brigada formiranih tokom Narodnooslobodilačkog rata od 1941.do 1945.godine. Kako se navodi na ploči postavljenoj ispred spomenika, truba predstavlja poziv na juriš i ustanak, tako da je kroz tu formu  i opravdan naziv spomenika.

Spomenik Revolucije stacioniran je u strogom centru grada i od 1975. godine kada je otkriven u nekoliko navrata je menjao izgled. Od prvobitnog izgleda ostalo je samo 7 truba na betonskim postamentima, kao simbol formiranja 7 vojvođanskih narodnooslobodilačkih brigada u Bosni i Sremu, ali i kao simbol poziva na juriš u borbu za slobodu.

S.B.

Projekat “Ruma u fokusu-unapređenje ustanova kulture” je sufinansiran od strane Opštine Ruma.

Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne odražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

Sremske novine polažu autorska prava na sve vlastite sadržaje (tekstualne, vizuelne i audio materijale, baze podataka, vizuelizacije baza podataka, baze dokumenata i elektronske prikaze dokumenata i programerski kod). Neovlašćeno korišćenje bilo kog dela portala nije dozvoljeno, smatra se kršenjem autorskih prava i podložno je tužbi.

Najnovije vesti

TRENUTNO NEMA KOMENTARA.

Ostavi komentar

%d bloggers like this: