• sreda, 24. april 2024.
Izložba zastava oslikanih dečijom rukom
Društvo | Beočin
0 Komentara

Izložba zastava oslikanih dečijom rukom

10. avgust 2022. godine

U Banoštoru 7. avgusta uz podršku Mesne zajednice Banoštor u organizaciji Udruženja Arka i angažovanja dece i učenika sa teritorije opštine Beočin priređena je nesvakidašnja izložba, koja ima za cilj afirmaciju stvaralaštva najmlađih.

Udruženje Arka je u okviru projekta “Odmorište za bicikliste” postavilo izložbu zastava koje su nastale u okviru kreativnih radionica organizovanih sa decom Osnovne škole “Jovan Popović” iz Suseka i izdvojenih odeljenja u Banoštoru, Svilošu i Lugu, kao i decom iz Beočina iz Osnovne škole “Jovan Grčić Milenko”. U projektu su učestvovala i deca iz Predškolske ustanove “Ljuba Stanković” Beočin.

Idejno rešenje izložbe dečijih likovnih radova u okviru projekta “Odmorište za bicikliste“ Novi Sad – evropska prestonica kulture 2022 . jeste prikazivanje dečjih likovnih radova na jedan nov i jedinstven način. Izlaskom iz okvira standardnog izlaganja, posetioci su imali priliku da sagledaju radove na veoma uzbudljiv način. Zastave koje predstavljaju radove dece vijorile su se nebom baš kako dečijoj mašti i dolikuje.

Sa velikim talentom, predanošću i interesom učenici OŠ ,,Jovan Grčić Milenko” iz Beočina i nastavnica Vesna Mijin Tomić su oslikavali zastave i ostvarili ovim projektom originalna likovna rešenja. Zastava predstavlja najviši simbol jedne države, ali ona je više od toga, predstavlja dušu naroda, istorijsku, geografsku, versku i drugu boju naroda i tog podneblja. Uspešna realizacija ovog projekta i ova izložba pokazuju koliko je simbolika zastave duboko utkana u nežne dečije duše koji su na vrhunski i profesionalni način pristupili ovom likovnom izazovu.

Uz ideju Branke i Pavela Paško iz Udruženja Arka, učenici škole “Jovan Popović” su doprineli osmišljavaju i dizajniranju zastava. Nastavnik Miloš Mirković je u saradnji sa učenicima produbljivao ideju u načine na koji se mogu realizovati lepote ovih predela, a učenici nižih razreda uz pomoć učitelja i učiteljice su takođe učinili ovu radionicu razigranijom i veselijom. Sama ideja zastave o teritoriji koja nema granice, a predstavlja njihov dom u deci je probudila niz novih ideja i kreativnih načina da dođu do najboljeg rešenja. Kroz rad učenika se može osetiti ljubav i toplina koja predstavlja Frušku goru, Srem, pa i celokupnu Vojvodinu.

Učenici viših razreda su kreirali ideje za toteme u etno stilu nekadašnjeg pletenja i tkanja, kao i društvenim i sportskim igrama koje su se prenele sa njihovih roditelja.

Tekst i fotografije: B. Paško

Sremske novine polažu autorska prava na sve vlastite sadržaje (tekstualne, vizuelne i audio materijale, baze podataka, vizuelizacije baza podataka, baze dokumenata i elektronske prikaze dokumenata i programerski kod). Neovlašćeno korišćenje bilo kog dela portala nije dozvoljeno, smatra se kršenjem autorskih prava i podložno je tužbi.

Najnovije vesti

TRENUTNO NEMA KOMENTARA.

Ostavi komentar

%d bloggers like this: