• petak, 29. mart 2024.
RAZGOVOR SA ALEКSANDROM NASTIĆEM: Uz ulaganja do napretka
Društvo | Poljoprivreda | Sremska Mitrovica
0 Komentara

RAZGOVOR SA ALEКSANDROM NASTIĆEM: Uz ulaganja do napretka

18. jul 2022. godine

Po zvanju diplomirani ekonomista, ali poljoprivrednik po opredeljenju 24-godišnji Aeksandar Nastić iz Zasavice 1 odlučio je da ostane u svom selu i da se bavi istim poslom kao i njegovi roditelji.

Posao u struci, kako kaže Aleksandar, nije lako naći, a priznaje on teško mu je sebe i da zamisli u nekoj kancelariji za radnim stolom osam sati dnevno svaki dan.

-O obradi zemlje i uzgoju stoke dosta toga sam naučio još kao dete, jer sam bukvalno od malih nogu pratio šta rade tata i deda, sve mi je bilo zanimljivo i blisko. Moja porodica se ceo život bavi poljoprivredom sa više ili manje uspeha, godinama smo radili na tome da proširimo proizvodnju, što nije bilo ni malo lako, ali smo uspevali u tome. Od 2009. godine se bavimo tovom junadi, krenuli smo sa manjim brojem grla, da bi ih sada imali višestruko više. Naravno, morali smo da nabavimo i svu neophodnu poljo mehanizaciju, a kako bi ispratili taj naš rast. Uglavnom smo se odlučivali da kupujemo nove mašine, te uz male kredite i naš rad obezbedili ono što nam treba za našu proizvodnju – priča Aleksandar.

On objašnjava da je poljoprivredno gazdinstvo od 2018. godina na njegovom imenu i da je od tada uz pomoć države, odnosno resornog ministarstva uspeo da obezbedi čak 4 nove mašine.

Trenutno Nastići obrađuju između 25 i 30 hektara, međutim te površine neće biti dovoljne za sve ono što planiraju u budućnosti.

-Mislim da je jako važno da se naše gazdinstvo iz godine u godinu širi, mi svakako ne planiramo da se zaustavimo. Nove štale koje smo sazidali 2020. i 2021. godine zahtevaju mnogo više zemlje od onoga što sada posedujemo, jer primaju do 45 grla, a pored junadi, imamo još i svinje, ovce. Za sve te životinje potrebne su velike količine hrane, što znači da nam treba još zemlje, jer dokupljivanje žitarica nije isplativo. Nadam se da ću taj problem uspeti da rešim sa zakupom državnog zemljišta, naravno ukoliko uspem da uđem u posed bar nekih površina – priča Zasavčanin.

Pošle godine Aleksandar je uspeo da kupi i novi traktor koji će kako kako ističe, ne samo zameniti stare, već umnogome olakšati obradu zemlje.

-Stari traktori koje imamo nisu bili dovoljni da obrade površine koje posedujemo, a i bili su dotrajali, što znači često su se kvarili. U naš skromni dom je zato stigao Armatrac 1104 lux od 110 konja, plaćen 42 hiljade eura, koji se, do sada, pokazao kao sjajna mašina i mogu reći da sam prezadovoljan. Ipak je nov traktor nov i poslovi se mnogo lakše završavaju sa njim. Naravno i dva stara su još uvek u pogonu, tako da ih ukupno imamo tri, što nam je za sada taman – nastavlja mladi poljoprivrednik.

On kaže da njegovo gazdinstvo na tržište plasira pored junećeg mesa, još suncokret i pšenicu, ali da kukuruz obavezno ostaje za ishranu stoke.

-Svake godine je drugačija potražnja zitarica i mesa, što samim tim utiče i na otkupnu cenu. To me izuzetno nervira, jer nikada ne možeš da budeš siguran u ono što radiš, mučiš se, boriš, a ne znaš na kraju da li ćeš biti u plusu, na nuli ili čak minusu. Što se konkretno ove godine tiče, sve je jako skupo, cena repromaterijala za uzgoj žitarica je neverovatno skočila, jeste da je i otkupna cena na primer junadi dosta veća, ali kada se sve sabere i oduzme dođe to na isto. Ja želim da verujem da će u budućnosti položaj poljoprivrednika biti bolji, da ćemo od države dobiti određenu vrstu sigurnosti, ali ostaje nam da vidimo šta nam vreme koje dolazi donosi. Na meni je da se borim i da radim, puno sam sredstava uložio u poljoprivredu – infrastrukturu, mašine, zemlju u proteklih par godina, nadam se da će se to i isplatiti – zaključuje Aleksandar.

D. Tufegdžić

Sremske novine polažu autorska prava na sve vlastite sadržaje (tekstualne, vizuelne i audio materijale, baze podataka, vizuelizacije baza podataka, baze dokumenata i elektronske prikaze dokumenata i programerski kod). Neovlašćeno korišćenje bilo kog dela portala nije dozvoljeno, smatra se kršenjem autorskih prava i podložno je tužbi.

Najnovije vesti

TRENUTNO NEMA KOMENTARA.

Ostavi komentar

%d bloggers like this: