• sreda, 24. april 2024.
Lovački dom u Ravnju u funkciji od Nove godine
Društvo | Vesti | Sremska Mitrovica
0 Komentara

Lovački dom u Ravnju u funkciji od Nove godine

19. maj 2022. godine

Lovački dom u Ravnju do kraja godine biće stavljen u funkciju, a zahvaljujući saradnji kako sa savetom seoske mesne zajednice, lokalnom samoupravom Grada Sremska Mitrovica, tako i sa Ministarstvom poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva. Prema rečima predsednika ravnjanskog Lovačkog društva „Zeka“ Duška Mihailovića problem nedostatka adekvatnog prostora je nešto na čijem rešavanju se radi već godinama unazad.

-Naše društvo nije veliko i trenutno broji oko 30 članova, ali smo vrlo aktivni i volimo da se družimo sa drugim lovcima. Inače, “Zeka” funkcioniše pod okriljem Lovačkog udruženja “Srem – Mačva” i naše lovište se graniči sa 4 lovišta susednih mesta – Radenkovića, Zasavice, Banovog Polja i Crne Bare, ispresecano je brojnim rastokama bare Zasavice i velikim delom opasano rekom Savom, te je vrlo pogodno za stanište velikog broja divljih životinja i ptica – kaže Mihailović.

Brojne su aktivnosti koje članovi društva redovno sprovode, od onih koje imaju za cilj očuvanje brojnosti lovne divljači do suzbijanja štetočina.

-Trudimo se da budemo vredni tokom čitave godine, te povremeno realizujemo razne akcije, pa tako na primer tokom zimskog perioda radimo na tome da pomognemo divljači sa prehranom, a u poslednje vreme sve češće i na suzbijanju brojnosti predatora u našem lovištu. Кada kažem predatora mislim prvenstveno na lisice i šakale čija vrsta se intenzivno širi i sve ih je više. U tome nam pomažu i brojni gosti koji dolaze sa svih strana iz drugih društava i udruženja i nama je zbog toga izuzetno drago, trudimo se da budemo dobri domaćini, da svakog lepo dočekamo i ugostimo, a ko jednom dođe u Ravnje u lov, nema šanse da ne poželi da se vrati. Problem nam je bio što nismo imali lovački dom, mesto gde bi se okupljali, gde bi mogli da održimo naše sastanke, sednice na kojima donosimo važne odluke, mesto odakle bi zajedno kretali u lov i gde bi se iz njega vraćali, sami ili sa gostima. Upravo zbog toga pre nekih pet ili šest godina smo samoinicijativno odlučili da krenemo u izgradnju jednog objekta – priča predsednik u podseća da društvo poseduje volijere, prihvatilište za male fazančiće koje uzgaja i minimum 250 odraslih jedinki godišnje pusti u lovište.

Malo po malo, sopstvenim sredstvima, sa puno volje i željom da sebi podignu lovački dom, članovi društva izlili su prvo temelje, zatim podigli zidove i naposletku stavili krov, međutim radovima nije kraj.

-Кoliko god mi uložili, teško je da sami završimo objekat, baš zato smo se početkom ove godine obratili za pomoć Mesnoj zajednici Ravnje, Gradu Sremska Mitrovica, pa i Ministarstvu poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva. Na našu veliku sreću na sve tri strane smo našli na razumevanje i biće nam obezbeđena novčana pomoć koja će nam omogućiti da nastavimo sa radovim i da konačno, a do kraja ove godine, stavimo naš lovački dom u funkciju – kaže Mihailović.

Za kraj on ističe da mu je drago da se ljudi, i pored mnogih kritika po lovce od raznih organizacija, vraćaju prirodi i da sve više cene i shvataju koliko je lovstvo bitna karika u zaštiti i očuvanju divljači i same prirode.

D. Tufegdžić

Sremske novine polažu autorska prava na sve vlastite sadržaje (tekstualne, vizuelne i audio materijale, baze podataka, vizuelizacije baza podataka, baze dokumenata i elektronske prikaze dokumenata i programerski kod). Neovlašćeno korišćenje bilo kog dela portala nije dozvoljeno, smatra se kršenjem autorskih prava i podložno je tužbi.

Najnovije vesti

TRENUTNO NEMA KOMENTARA.

Ostavi komentar

%d bloggers like this: