• subota, 20. april 2024.
U toku sanacija zgrade Zavičajnog muzeja Ruma
Društvo | Vesti | Ruma
0 Komentara

U toku sanacija zgrade Zavičajnog muzeja Ruma

19. april 2022. godine

U Zavičajnom muzeju Ruma započeti su radovi na sanaciji zgrade. Najznačajnija ustanova kulture u Rumi u potpunosti će biti renovirana. Zgrada muzeja je najstariji spratni objekat u gradu i datira iz 1772. godine, a poslednja rekonstrukcija urađena je 1986. godine. Objekat se od 30. decembra 1991. godine vodi kao nepokretno kulturno dobro od velikog značaja i od tada je pod zaštitom države.

Ovaj veoma značajan projekat za naš grad i kulturu, u celosti se finansira iz budžeta Opštine Ruma. Vrednost radova u prvoj fazi je 12 miliona dinara i obuhvata sanaciju vlage, izvođač radova je firma „Hios“ iz Novog Sada, renomirana kompanija koja se bavi ovim poslom 30 godina i specijalizovana je za sanaciju vlage na sakralnim objektima. Druga faza obuhvataće zamenu stolarije i fasadu za šta će Opština Ruma izdvojiti 18 miliona dinara.

“U Zavičajnom muzeju Ruma čuva se riznica istorijskog bogatstva naroda koji su živeli na ovim prostorima. Muzejski fond čini veliki broj eksponata koji se nalaze u sastavu arheološkog, istorijskog, etnološkog, umetničkog i odeljenja dokumentacije sa bibliotekom. Opština je prepoznala važnost ovog projekta i izdvojila sredstva za sanaciju, jer brigom o kulturi i istoriji mi brinemo o našoj budućnosti”, poručila je predsednica Opštine Ruma Aleksandra Ćirić.

Zgrada muzeja ove godine slavi jubilej 250 godina od izgradnje objekta. Prvo renoviranjem, a kasnije i postavljanjem nove stalne postavke, što sledi nakon završetka svih radova na sanaciji, Muzej će zasijati u novom ruhu.

“Posetioci muzeja imaće priliku da se u potpuno renoviranom objektu kroz modernu stalnu postavku upoznaju sa istorijom našeg grada na koju smo veoma ponosni”, zaključila je predsednica Ćirić.

Izvor/foto: ruma.rs

Sremske novine polažu autorska prava na sve vlastite sadržaje (tekstualne, vizuelne i audio materijale, baze podataka, vizuelizacije baza podataka, baze dokumenata i elektronske prikaze dokumenata i programerski kod). Neovlašćeno korišćenje bilo kog dela portala nije dozvoljeno, smatra se kršenjem autorskih prava i podložno je tužbi.

Najnovije vesti

TRENUTNO NEMA KOMENTARA.

Ostavi komentar

%d bloggers like this: