• petak, 19. april 2024.
Rekorder okačio kopačke o klin
Društvo | Reportaža | Sport | Sremska Mitrovica
0 Komentara

Rekorder okačio kopačke o klin

4. januar 2022. godine

U fudbalsku penziju Ljubiša Vitas otišao je kao prava legenda Fudbalskog kluba “Podrinje” sa postignutih čak 673 gola za klub sa “Čika Mišinog” stadiona. Njegovo ime zlatnim slovima upisano je u istoriju kluba iz Male Mitrovce.

Okružen svojim sportskim prijateljima, na jednom malom druženju Ljubiša je nedavno i zvanično okačio kopačke o klin. Tom prilikom podsetili su se njegovih prvih fudbalskih koraka, ali i daljeg toka njegove bogate i uzbudljive karijere.
Još kao mali dečak Ljubiša je na časovima fizičkog vaspitanja pokazivao je ljubav prema lopti i fudbalskoj igri, a sam njegov početak vezan je upravo za Fudbalski klub “Podrinje”, gde su treneri mlađih kategorija, od Dragorada Lukića, Dragana Miražića, preko Raje Jovanović, do Aleksandra Jokić i ostalih odmah u njemu prepoznali vanserijski talenat, a da ga zaista poseduje, tada mladi Vitas je potvrdio je na zelenom terenu. Redovno je igrao sa starijima od sebe i vrlo brzo prerastao svoj uzrast “terorisajući” golmane klubova Srema, ali i šire. Samo nastupajući u mlađim kategorijama “Podrinja” Ljubiša je postigao preko 500 golova.

Sa tim uspehom i magijom koju je posedovao u nogama Mačvanin debituje za prvi tim “Podrinja” sa samo 16 godina i već prve sezone postaje najbolji strelac kluba, a u naredne dve i prvi strelac Sremske lige.

Taj sjajan niz prekinuo je odlazak u vojsku u Pljevlju, gde je sa uspehom igrao za sportsku četu JNA. Vraća se iz vojske 1995. godine i odmah nastavlja tamo gde je stao, a brzo je svojim sjajnim igrama i golovima koji su se nizali privukao pažnju i većih klubova, pa prvo prelazi na pozajmicu u Fudbalski klub “Radnički” iz Šida. Ljubiša tamo provodi šest meseci, da bi potom ponovo obukao dres “Podrinja” i sa svojim matičnim klubom postaje prvak II Sremske lige , pa zatim i I Sremske lige.

Nakon toga pojačava redove FК “Cement” iz Beočina, inače tadašnjeg Srpskoligaša i nastupajući za ovaj klub postaje prvi strelac III lige. Tamo su ga primetili skauti Fudbalskog kluba “Dinamo” iz Pančeva i angažuju ga u narednom prelaznom roku. Te sezone titulu najboljeg strelca II lige delio je sa Кojičićem iz “Napretka” iz Кruševca, inače tada su Кruševljani su bili prvaci druge savezne lige, a “Dinamo” peti.

Pored ponuda “Crvene zvezde”, “Partizana” i “Obilića”, Ljubiša prihvata ponudu OFК “Beograd” i Zvezdana Terzića aktuelnog direktora “Zvezde”, gde uspešno igra sa imenima poput Tošića, Bajalice, Jokića, Mrdakovića, Matića, Stojinovića, Кolarova… Dok su ga trenirali Bekvalac, Đuričić, Кuzmanovski, Đurovski i ostali.

Put ga dalje vodi u “Radnički” iz Obrenovca, gde svojim golom na Banjici protiv “Rada” uspeva svom timu da sačuva status prvoligaša. Potom ima avanturu u FК “Glogonj” gde za samo šest meseci postiže nestvarnih 25 golova. Odveo ga je dalje život i do šabačke “Mačve”, pa u “Srem” iz Sremske Mitrovice, ali nikako Ljubiša nije mogao bez svog mesta i svog “Podrinja” i sa samo 30 godina on se vraća u klub u kojem je ponikao.

U narednom periodu pored kraćih odlazaka u “Zeku Buljubašu” iz Ravnja, “Mladost” iz “Metkovića”, “Slogu” iz Vognja i na kraju “Zmaj” iz Noćaja uspeva da postigne što u istoriji “Podrinja” dugoj 100 godina nikome nije uspelo da pođe za rukom, odnosno nogom, klubu koji je iznedrio Bobu Trivića, Savića, Mitrovića… Postigao je Vitas prema statističkim podacima fantastičnih 673 golova u dresu kuba iz Male Mitrovice.

-Lepo je što postoji tako jedna, mora se priznati, neverovatna statistika iza mene. Nisam osoba koja voli da se hvali svojim uspesima i dostignućima, ali moram priznati da mi ovaj podatak godi, jer sam to postigao u klubu u kojem sam fudbalski prohodao i koji mnogo volim. Osetio sam čari profesionalnog fudbala, radio sa sjajnim, afirmisanim trenerima i svakako da uspeh koji sam postigao nije samo moj, njega dugujem i mojim sjajnim, pre svega saigračima, a zatim i svima ostalima koji su za to vreme prošli kroz klub. S obzirom da sam svoju fudbalsku karijeru završio u 45. godini planiram da se u narednom period posvetim jednom drugom sportu ili hobiju, kako ga ko doživljava, a to je ribolov, pa da proverim da li je lakše davati golove ili se nadmudrivati sa ribom – kratko je kroz šalu rekao Ljubiša.

Sremske novine polažu autorska prava na sve vlastite sadržaje (tekstualne, vizuelne i audio materijale, baze podataka, vizuelizacije baza podataka, baze dokumenata i elektronske prikaze dokumenata i programerski kod). Neovlašćeno korišćenje bilo kog dela portala nije dozvoljeno, smatra se kršenjem autorskih prava i podložno je tužbi.

Najnovije vesti

TRENUTNO NEMA KOMENTARA.

Ostavi komentar

%d bloggers like this: