• petak, 19. april 2024.
Još dve kuće za mlade iz pećinačke opštine
Društvo | Vesti | Pećinci
0 Komentara

Još dve kuće za mlade iz pećinačke opštine

5. januar 2022. godine

Za Novu godinu neko dobije paketiće od Deda Mraza, a neko kuću. Naime, nesporedno pred novogodišnje praznike, još dve porodice sa teritorije pećinačke opštine dobile su krov nad glavom – Ivica Marković i Danijela Hafele iz Pećinaca i Nikola Savatić iz Brestača.

Po konkursu Ministarstva za brigu o selu, u pećinačkoj opštini otkupljene su još dve kuće za mlade koji žele da žive u selu. Za otkup kuće u Karlovčiću Ministarstvo je Ivici Marković i Danijeli Hafele odobrilo 1.191.074 dinara, a za otkup kuće u Ogaru Nikoli Savatiću nadležno ministarstvo je obezbedilo 1.036.867 dinara. Ovim dvema porodicama život se menja iz korena i Nova godina će za njih biti nova u svakom pogledu.

Ivica i Danijela, sa svoje dve ćerkice Zoricom i Helenom žive kao podstanari u Pećincima. Danijela još uvek ne može da radi jer su ćerke male, a Ivici je istekao ugovor o radu u “Bošu” tako da su ostali bez prihoda. Kako je rekao Ivica, kuća u Karlovčiću stigla je u pravi čas, jer kirija nije mali udar na ušteđevinu, a druga srećna okolnost je što ima još mnogo firmi u pećinačkoj opštini te se nada da će već posle praznika, sa useljenjem u kuću u Karlovčiću stići i novi posao.

“Slučajno sam saznao za konkurs Ministarstva, a zatim sam u Opštini dobio potrebne instrukcije i pomoć u prikupljanju dokumentacije i ispalo je sve savršeno jer je kuća stigla u pravi čas. Važno mi je to što imamo dvorište i baštu, tako da ćemo moći za decu sopstvenim radom da obezbedimo domaća jaja i piliće, kao i zdravo povrće. Volim poljoprivredu i nadam se da ćemo u dogledno vreme moći da obezbedino bar dva-tri jutra zemlje jer – ja sam odrasto na selu i ne mogu da zamislim život u selu bez sopstvene proizvodnje hrane, iako nameravam da radim u nekoj firmi, kao što sam i do sada radio. Mislim da je i danas moguće da čovek dok je u punoj snazi radi i u firmi, i na njivi, kao što je kod nas u Sremu uvek bio običaj. Veoma sam zahvalan Opštini što nam je pomogla da dođemo do svog krova nad glavom” – rekao nam Ivica Marković.

Ivica živi u vanbračnoj zajednici sa Danijelom ali, pošto sada imaju svoju kuću, uskoro će i da se venčaju. Danijela kaže da se jedno po jedno sređuje u njihovom životu.

-Prvo dom, onda ćemo da ozvaničimo brak. Prosto nismo želeli da u tuđoj kući zasnivamo bračnu zajednicu, mada praktično jesmo u braku jer imamo dve divne ćerke. Ali ovako nam je lepše i zanimljivije, i biće baš romantično da me muž prenese preko praga u našu sopstvenu kuću. A onda, kada deca malo odrastu, i ja ću da tražim posao, jer ne želim da muž sam radi za sve nas. Odrasla sam u Nemačkoj gde sam i išla u gimnaziju te se nadam da će moje znanje nemačkog jezika biti prednost prilikom traženja posla, s obzirom na to da ima više stranih, među njima i nemačkih kompanija u našoj opštini- kaže Danijela.

Nikola Savatić iz Brestača živi u porodičnoj kući i veoma je srećan što će u 2022. godini da se preseli u svoju kuću u Ogaru i da tamo započne novi, lepši život.

-Sada kad sam se konačno skućio, mogu da mislim i na ženidbu. Sve je lakše kada čovek ima svoj dom. Jesam živeo u porodičnoj kući, ali ipak je u zajednici, čak i ako vlada sloga kao što je slučaj u mojoj porodici, mnogo teže zasnovati svoju porodicu i organizovati život onako kako želiš i zamišljaš da je dobro. Svako voli da bude svoj na svome i da ima punu slobodu – kazao je Nikola.

Nikola je odrastao u Brestaču gde su i njegovi prijatelji, ali, kako nam je rekao, nije Ogar toliko daleko, za prave prijatelje zapravo i nema razlike da li živi u jednom ili drugom mestu. Kuća u Ogaru koju je dobio na poklon od države je idealna, kaže Nikola – nije velika, taman je po njegovoj meri. Ima uslova za život, ali i uslova da kuću dogradi i proširi kada to bude bilo potrebno.

-Dopada mi se Ogar, lepo je to mesto i mirno, sve je blizu a opet nema te gužve kao u Pećincima ili Šimanovcima na primer. Pošto sam automehaničar, tamo ću da otvorim radionicu i da nabavim neku novu opremu. Zaista će to biti moj novi početak – oduševljen je Nikola.

Podsećanja radu, konkurs je raspisan u julu prošle godine, a do sada se skućilo pet mladih porodica iz pećinačke opštine.

pecinci.org

Sremske novine polažu autorska prava na sve vlastite sadržaje (tekstualne, vizuelne i audio materijale, baze podataka, vizuelizacije baza podataka, baze dokumenata i elektronske prikaze dokumenata i programerski kod). Neovlašćeno korišćenje bilo kog dela portala nije dozvoljeno, smatra se kršenjem autorskih prava i podložno je tužbi.

Najnovije vesti

TRENUTNO NEMA KOMENTARA.

Ostavi komentar

%d bloggers like this: