• utorak, 16. april 2024.
Akcija dobrovoljnog davanja krvi u Domu penzionera u Rumi
Društvo | Vesti | Ruma
0 Komentara

Akcija dobrovoljnog davanja krvi u Domu penzionera u Rumi

2. decembar 2021. godine

Dobrovoljno davanje krvi je jedini način za obezbeđivanje kontinuirane zalihe ovog jedinstvenog leka. Potrebe za rezervama krvi su i dalje povećane, a zbog aktuelne epidemiološke situacije smanjen je odziv dobrovoljnih davaoca.

Crveni krst Ruma obaveštava i poziva dobrovoljne davaoce svih krvnih grupa, kao i sve humane Rumljanke i Rumljane, koji žele i mogu mogu da daju krv, da se odazovu akciji dobrovoljnog davanja krvi, koja se organizuje u saradnji sa Zavodom za transfuziju krvi Vojvodine, sutra, petak, 3. decembra 2021. godine u sali Opštinskog udruženja penzionera u Rumi, ul. Veljka Dugoševića 142, u periodu od 8 do 12 časova,

Akcije dobrovoljnog davanja krvi se organizuju uz poštovanje svih propisanih procedura i preventivnih mera u cilju sprečavanja prenosa virusa na akcijama prikupljanja krvi.

Takođe, davaoci krvi koji su primili vakcine protiv virusa Covid-19, mogu dati krv odmah ukoliko su primili Pfizer ili Sinopoharm vakcinu. Davaoci koji su primilki Sputnik V ili Astra Zeneca vakcinu, davanje krvi treba da odlože na dve nedelje. Nevakcinisani davaoci takođe mogu dati krv, ukoliko su zdravi.

U vezi sa dobrovoljnim davanjem krvi Crveni krst želi da podseti da:

-Davalac krvi može biti svaka zdrava osoba od 18 do 65 godina starosti

-Davanje krvi je: DOBROVOLJNO, ANONIMNO, BESPLATNO

-Žena može davati krv svaka četiri meseca, a muškarac svaka tri meseca

-Davanje krvi nije bolno, ne stvara naviku i ne šteti organizmu

-Sistem za uzimanje krvi je za jednokratnu upotrebu, čime se isključuje svaka mogućnost prenosa bilo koje bolesti na davaoca

-Pre svakog davanja krvi obavlja se lekarski pregled i laboratorijske kontrole

-Višestruki davaoci krvi dobijaju priznanja Crvenog krsta

-Davaoci krvi oslobađaju se plaćanja određenih participacija za zdravstvene usluge.

Sremske novine polažu autorska prava na sve vlastite sadržaje (tekstualne, vizuelne i audio materijale, baze podataka, vizuelizacije baza podataka, baze dokumenata i elektronske prikaze dokumenata i programerski kod). Neovlašćeno korišćenje bilo kog dela portala nije dozvoljeno, smatra se kršenjem autorskih prava i podložno je tužbi.

Najnovije vesti

TRENUTNO NEMA KOMENTARA.

Ostavi komentar

%d bloggers like this: