• sreda, 24. april 2024.
Seča krošnji u Noćaju pokrenla projekat “Zajedno za sove”
Vesti
0 Komentara

Seča krošnji u Noćaju pokrenla projekat “Zajedno za sove”

8. novembar 2021. godine

Neformalna grupa ”Sremski sovići” realizuje projekat „Zajedno za Sove” u okviru projekta „Zeleni inkubator“, koji udruženo sprovode Mladi istraživači Srbije, Beogradska otvorena škola i Inženjeri zaštite životne sredine, uz finansijsku podršku Evropske unije.

Neformalnu grupu čine predstavnici građana koji pre svega vole prirodu i sove, a ujedno su aktivni u organizacijama civilnog društva koje deluju na teritoriji našeg Sremske Mitrovice (Ruralni centar “Sova”, Pokret Gorana Sremska Mitrovica, Društvo za zaštitu proučavanje ptica Srbije, HabitProt, Ribilovačko udruženje Кaraš).

Кonkretan rezultat projekta biće predat dokument sa valorizovanim podacima o svim zimovalištama Utine na teritoriji urbanog i ruralnog područja Sremske Mitrovice, Zavodu za zaštitu prirode, uz kampanju o podizanju svesti o sovama, čime će se doprineti povećanju zaštite ugrožene vrste na teritoriji Sremske Mitrovice.

Povod za ovu akciju bilo je sečenje krošnji stabala na kom zimuju sove, u selu Noćaj. Naime sečenje krošnji se dogodilo usled redovnog održavanje elektro mreža i bilo je u skladu sa zakonom i saznanjima Zavoda i JLS.

– Uprkos našem dugogodišnjem volonterskom radu na praćenju stanja i brojnosti populacija Sova u urbanom i ruralnom području Sremske Mitrovice, izostaje adekvatna komunikacija sa Zavodom za zaštitu prirode Srbije pa se ovakve situacije mogu desiti (i dešavale ranije u selima Laćarak, Martinci, Grgurevci pa i centru Sremske Mitrovice). Da bi se izbegle slične situacije, kontaktiran je Zavod i upravo kao rezultat razgovora sa Nikolom Stojnićem (ornitolog Pokrajinskog zavoda za zaštitu prirode) napisan je predlog projekta tokom kojeg ćemo obići teren, zabeležena zimovališta sova, uraditi opise, uzeti gps kordinate popisati ukoliko sada i koliko ima sova, a zatim uraditi
dokument i predati Pokrajinskom Zavodu za zaštitu prirode – rekao je Marko Cvijanović iz Ruralnog centra “Sova”.

Ceo projekat će pratiti izrada dokumentarnog filma o zaštiti sova, info – kampanja u medijima, na društvenim mrežama i edukativne radionice u osnovnim školama, a biće realizovan tokom novembra.

Sremske novine polažu autorska prava na sve vlastite sadržaje (tekstualne, vizuelne i audio materijale, baze podataka, vizuelizacije baza podataka, baze dokumenata i elektronske prikaze dokumenata i programerski kod). Neovlašćeno korišćenje bilo kog dela portala nije dozvoljeno, smatra se kršenjem autorskih prava i podložno je tužbi.

Najnovije vesti

TRENUTNO NEMA KOMENTARA.

Ostavi komentar

%d bloggers like this: