• petak, 19. april 2024.
KPZ Sremska Mitrovica: Prvo video ročište
Društvo | Vesti | Sremska Mitrovica
0 Komentara

KPZ Sremska Mitrovica: Prvo video ročište

22. novembar 2021. godine

Viši sud u Novom Sadu održao je prvi put ročište na kome je putem video linka razmatran uslovni otpust osuđenog lica koje se nalazi na izdržavanju zatvorske kazne u Kazneno-popravnom zavodu u Sremskoj Mitrovici, saopštilo je danas Ministarstvo pravde.

Zavod u Sremskoj Mitrovici je prva kazneno-popravna ustanova u Srbiji koja je u septembru 2018. godine uvela video saslušanje osuđenog na ročištima za uslovni otpust i to sa Osnovnim sudom u Sremskoj Mitrovici, dodaje se u saopštenju.

Tokom ročišta, osuđeno lice se nalazi u posebno tehnički opremljenoj prostoriji u KPZ u Sremskoj Mitrovici, a sudije u neposrednoj komunikaciji mogu da mu postave  pitanja koja su relevantna za odluku o uslovnom otpustu.

Direktor Uprave za izvršenje krivičnih sankcija Dejan Carević ocenio je da je saslušanje osuđenog lica putem video linka primer dobre prakse koja doprinosi efikasnijem i ekonomičnijem suđenju.

“Kod ovakvog saslušanja se postiže ogromna ušteda budžetskih sredstava jer se osuđeno lice ne sprovodi u sud, a bitan aspekt je i što ne postoje bezbednosni rizici koji mogu da prate izvođenje lica iz zavoda, što podrazumeva i angažovanje većeg broja pripadnika Službe za obezbeđenje u kazneno-popravnoj ustanovi”, naglasio je Carević.

Mogućnost video konferencijske veze sa osuđenim licem u tom zavodu će biti na raspolaganju i sudijama Osnovnog i Apelacionog suda u Novom Sadu.

FoNet

Sremske novine polažu autorska prava na sve vlastite sadržaje (tekstualne, vizuelne i audio materijale, baze podataka, vizuelizacije baza podataka, baze dokumenata i elektronske prikaze dokumenata i programerski kod). Neovlašćeno korišćenje bilo kog dela portala nije dozvoljeno, smatra se kršenjem autorskih prava i podložno je tužbi.

Najnovije vesti

TRENUTNO NEMA KOMENTARA.

Ostavi komentar

%d bloggers like this: