• četvrtak, 25. april 2024.
SREM POSTAJE POZNAT I PO ZASADIMA JABUKA: Kvalitetan rod i nakon teške sezone
Ekonomija | Poljoprivreda
0 Komentara

SREM POSTAJE POZNAT I PO ZASADIMA JABUKA: Kvalitetan rod i nakon teške sezone

8. oktobar 2021. godine

Poljoprivredna stručna služba Ruma organizovala je Dane jabuka u Pavlovcima kako bi se sagledala protekla sezona i govorilo o problemima i uspesima postignutim ove godine kada je ova grana voćarstva u pitanju. Sanda Klještanović, savetodavac u oblasti voćarstva u PSS Ruma, napominje da je Srem u poslednjih nekoliko godina postao poznat po zasadima jabuka. Na teritoriji Srema postoji preko 1.000 hektara zemljišta pod savremenim zasadima jabuke, sa protivgradnim mrežama, zalivnim sistemima i ostalom opremom koja je neophodna kada je savremena proizvodnja u pitanju, kakva postoji bilo gde u svetu.

Vremenske oscilacije

Ovog puta, savetodavci su obišli jednu parcelu voćara Dragana Miloševića iz Rume, koji takođe ima savremeni zasad, formiran u saradnji sa Poljoprivrednom stručnom službom uz primenu svih mera savremene voćarske proizvodnje.

Ovu godinu karakterišu velike vremenske oscilacije i vremenski uslovi koji nisu pogodovali u potpunosti voćnim kulturama, ali se ipak izvukao neki prosečan prinos, napomenula je Sanda Klještanović.

– Sve voćne vrste su na neki način bile oštećene zbog sleda toplih i hladnih perioda kad im vreme nije. Imali smo topao januar, gde je vegetacija krenula ranije, pa su neke voćne vrste izmrzle. U periodu tokom aprila, kad je jabuka cvetala, kad treba da je lepo i toplo vreme, bilo je izuzetno hladno i verrovito, tako da ima dosta zasada gde nije došlo do  dobrog oprašivanja, oplodnje i zametanja plodova. Tako imamo plodove koji su deformisani, kod kojih se ne nalazi semenka. Međutim sve kad se podvuče, imamo prinos na nivou proseka, u nekim zasadima ima i alternativnog rađanja i dominantne su te sorte koje današnji potrošači, rekla je Sanda Klještanović.

Sanda Klještanović,

Ona je napomenula da u Sremu ima i mnogo malih proizvođača i savet za njih je da se udružuju kako bi se ujedinjeni brendirali i postizali bolje uslove na tržištu. I kod takvih proizvođača, ali i većih, najveći problem kad stigne berba jeste kvalitetna radna snaga. Jabuka je specifična voćna vrsta koja mora da se bere ručno, ali zahteva i obučenu radnu sagu koje je sve manje. Tako i kada dođe vreme kada je jabuka tehnološki spremna za berbu, proizvođači moraju da čekaju grupe radnika.

– Sad kad smo u situaciji da je jabuka tehnološki zrela za branje, proizvođač često mora da čeka grupu berača ili logistiku, to su boks palete i vozići, a i platforme su isto problem, gde moraju da se poštuju i bezbednosne mere za učesnike u berbi. Na kraju je bitan i postupak klasiranja i pakovanja jabuke, čuvanja i plasmana.  Mali proizvođači trebalo bi da se udruže i da zajednički promovišemo našu sremsku jabuku. Bitno je da postane prepoznatljiva i da je uzimaju i domaći potrošači. Ona jeste izvozno orijentisana i sva ta pravila poštujemo, ali isto tako treba da završi i u našim marketima i trpezama, dodaje Sanda Klještanović.

Traže obojenu jabuku

Tržište jabuke  je rigorozno i probirljivo u današnji kupac traži da je jabuka jednobojna. Kako to zavisi i od vremenskih prilika, a one nisu bile idealne ove sezone, često je kvalitetna voćka završila u drugoj klasi. Kupac, primera radi traži da je crvena jabuka obojena od 70 do 90 posto.

– Ova crvena je pokrovna boja, njena osnovna je žuta ili zelena. Da bi je dobila prirodnim putem potrebni su vremenski uslovi, ne velike dnevne vrućine, hladne noći i jutarnja rosa. Ako to u periodu kada se ona sprema za branje nije tako, ona dobija slabu pokrovnu boju. Sugestija potrošačima je da je ta jabuka i dalje ukusna, vrhunskog kvaliteta, ali čekajući boju prolazi joj tehnološka zrelost kada joj je vreme za skidanje.  Ako želimo jabuku koja idealno izgleda, proizvođači su prinuđeni da se dovijaju kako bi prvi utisak bio kako treba. Prilikom kontrole i klasiranja niko još ne gleda ukus, odnos šećera i kiselina. Zato treba napomenuti da bez obzira na boju, potrošači koji kupuju direktno od proizvođača dobiće lepu i kvlitetnu jabuku po pristojnoj ceni, koja zadovoljava i troškove proizvođača, zaključuje Sanda Klještanović.

Cena

Sadašnja cena u vreme berbe iznosi oko 35 eurocenti za prvu klasu.

– Ta cena će se menjati u narednom periodu kada se u potpunosti okonča berba i završi klasiranje, a nju će diktirati i samo tržište. Na to će svakako uticati i činjenica da je dugogodišnji ruksi kupac podigao svoje zasade u Rusiji, tako da će se naši proizvođači u narednim sezonama polako preorijentisati na novo tržište i nove zahteve, rekla je Sanda Klještanović iz Poljoprivredne stručne službe Ruma prilikom održavanja Dana jabuke u Pavlovcima.

S. Belotić

Sremske novine polažu autorska prava na sve vlastite sadržaje (tekstualne, vizuelne i audio materijale, baze podataka, vizuelizacije baza podataka, baze dokumenata i elektronske prikaze dokumenata i programerski kod). Neovlašćeno korišćenje bilo kog dela portala nije dozvoljeno, smatra se kršenjem autorskih prava i podložno je tužbi.

Najnovije vesti

TRENUTNO NEMA KOMENTARA.

Ostavi komentar

%d bloggers like this: