• subota, 20. april 2024.
Dragan Smiljanić iz Šida, sa 25 godina na doktorskim studijama – Za uspeh je najvažnije znanje
Reportaža | Šid
0 Komentara

Dragan Smiljanić iz Šida, sa 25 godina na doktorskim studijama – Za uspeh je najvažnije znanje

20. oktobar 2021. godine

Kada je nakon završene Gimnazije “Sava Šumanović” Dragan Smiljanić iz Šida upisao Fakultet tehničkih nauka u Novom Sadu, cilj mu je bio samo da položi ispite i na vreme završi studije. O proseku i nekim nagradama za svoj rad i trud tada nije ni razmiljšao. Međutim, četiri godine nakon toga, zahvaljujući ukupnoj prosečnoj oceni 9,9 koju je ostvario tokom studiranja, ovaj 25-godišnji Šiđanin u konkurenciji od oko 700 studenata dobio je nagradu “Živojin Ćulum” za najboljeg studenta osnovnih i master studija na 10 studijskih programa.

– Moja sestra je već studirala u Novom Sadu, a FTN važi za jedan od najprestižnijih fakulteta u Srbiji, te je to bio glavni razlog zašto sam odlučio da upišem baš ovaj fakultet, a smer koji sam odabrao bio je Saobraćaj i transport. Kako sam sazrevao, shvatio sam da je znanje najvažnije za uspeh, čime se god bavili u životu. Bez znanja ne postoji dugoročan uspeh i zato sam odlučio da se ozbiljno posvetim sticanju znanja u oblasti saobraćaja i transporta. Temelj znanja koji se izgradi na fakultetu je nezamenljiv – daje širinu u oblasti za koju se opredelite. Nakon završenih master akademskih studija, odlučio sam da upišem doktorske studije na FTN-u i trenutno sam na prvoj godini. Izdao sam do sada dva naučna rada koja su objavljena u stručnim časopisima: “Pakovanje opasnih materija u propisanu ambalažu” i “Supstitucija vida transporta opasne robe i njeni efekti”. Koautor mojih radova je Siniša Sremac, koji je ujedno i moj mentor na doktorskim studijama. Imam položenu licencu savetnika za u transportu opasnog tereta, koji je odgovoran za primenu propisa u transportu a koju izdaje Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infastrukture. Osvojio sam tokom studija četiri nagrade koje dobijaju studenti od FTN-a za ostvaren uspeh u toku školske godine za prosek preko 9,5. Takođe sam pet godina bio stipendista Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, a dve godine Fonda za mlade talente Republike Srbije, Dositejeva stipendija. Zaista je čast da osvojite bilo kakvu nagradu. Kroz nagrade, postanemo svesni uspeha koji smo gradili tokom prethodnih godina. Fakultet je, osim za sticanje kvalitetnih zanja, takođe i sjajna prilika da izgradite disciplinu koju ćete primeniti sutra u svim oblastima života, što će sigurno biti prepoznato – ovako priča Dragan o svom studiranju i nagradama koje je osvajao.

Osim što se bavi naučnim radom, on takođe već 18 godina u svom rodnom gradu aktivno igra fudbal. Trenutno je deo ekipe FK “Radnički” Šid i zajedno sa drugarima iz tima pokušava da “Radničkom” pomogne da bude stabilan član Vojvođanske lige i da se uskoro vrati u Srpsku ligu.

Dragan je trenutno zaposlen na poziciji “specijalista logistike” u najbrže rastućoj kompaniji u Srbiji “Elixir group” gde organizuje otpremu i dopremu proizvoda u ukupno 70 zemalja sveta multimodalnim transportom. Takođe, aktivno se bavi i mrežnim marketingom već četiri godine za koga smatra da je budućnost.

– S obzirom da sam iz Šida, gde su zastupljeni poslovi špedicije, carine i transporta, oduvek sam pokazivao želju da se usavršavam na tom polju. To je posao koji ima fleksibilnost, ali i veliku odgovornost. Saobraćaj i transport je izuzetan studijski program, i omogućava studentima da dođu do širokog spektra znanja. Takođe, nakon završenih studija saobraćajni inženjer ima potencijal za zaposlenje u bilo kom segmentu privrede. Planovi za dalje su napravim izuzetnu karijeru u privredi. Nisam još uvek uspešan, ali nastojim da u narednom periodu to budem. Moja definicija uspeha je biti izuzetan u sledećim poljima: kvalitetnim odnosima, porodično, duhovno, poslovno, u fizičkoj formi i finansijski. Najvažnija stavka u svakom polju jeste da shvatimo da smo u procesu, da je za sve potrebno vreme i da svaki dan, disciplinovano, uradimo “male stvari” – a onda uspeh sigurno neće izostati. Mlade bih savetovao da budu vredni, disciplinovani, uporni i da izgrade sjajan karakter – sigurno će svi ovi kvaliteti biti prepoznati. Takođe, u toku studija, treba da se maksimalno posvete ličnom rastu i razvoju i da ne zaborave da je sve proces. Do 18. godine ja sam bio na raksrnici da li da se posvetim fudbalu i pokušam da izgradim sportsku karijeru, ili da se posvetim obrazovanju. Zbog mnogobrojnih primera nepravde koje zadese mnoge sportiste, odlučio sam da se posvetim sticanju znanja u oblasti saobraćaja i sada vidim da sam definitivno doneo ispravnu odluku – kaže Dragan Smiljanić iz Šida.

S. Mihajlović

Sremske novine polažu autorska prava na sve vlastite sadržaje (tekstualne, vizuelne i audio materijale, baze podataka, vizuelizacije baza podataka, baze dokumenata i elektronske prikaze dokumenata i programerski kod). Neovlašćeno korišćenje bilo kog dela portala nije dozvoljeno, smatra se kršenjem autorskih prava i podložno je tužbi.

Najnovije vesti

TRENUTNO NEMA KOMENTARA.

Ostavi komentar

%d bloggers like this: