• petak, 29. mart 2024.
Bespovratna sredstva za 53 domaćinstva
Društvo | Vesti | Pećinci
0 Komentara

Bespovratna sredstva za 53 domaćinstva

20. oktobar 2021. godine

U opštini Pećinci juče su potpisani trojni ugovori za dodelu bespovratnih sredstava građanima za energetsku sanaciju porodičnih kuća i stanova, u okviru programa povećanja energetske efikasnosti koji sufinansiraju Ministarstvo rudarstva i energetike i Opština Pećinci.

Program je deo nacionalnog cilja smanjenja potrošnje električne i toplotne energije, a ugovore o sufinansiranju je potpisalo 53 domaćinstva sa teritorije pećinačke opštine.

U ime lokalne samouprave ugovore je potpisao predsednik opštine Pećinci Siniša Đokić, koji je tom prilikom rekao da je za sufinansiranje energetske sanacije 53 domaćinstva izdvojeno 4.756.000 dinara.

„Ova sredstva, zajedno sa sredstvima koja su izdvojili sami građani, u značajnoj meri će unaprediti energetsku efikasnost objekata u našoj opštini. Za nas je izuzetno važno da kao sredina koja se industrijski ubrzano razvija, paralelno sa razvojem industrije radimo na smanjenju potrošnje energije, kako bismo očuvali životnu sredinu, a program energetske sanacije objekata je prvi veliki korak u tom pravcu“ – poručio je predsednik Đokić i istakao da su opštinske službe građanima koji su konkurisali za sredstva pružale maksimalnu pomoć u prikupljanju potrebne dokumentacije.

Kako je rekao jedan od korisnika sredstava, Siniša Vidaković iz Pećinaca, sredstva će iskoristiti za zamenu kompletne stolarije na svom stanu.

-S obzirom da sam penzioner, ovo je za mene velika pomoć od države i lokalne samouprave, zahvaljujući kojoj ćemo poboljšati uslove za život – kaže Vidaković.

Nenad Aleksić iz Donjeg Tovarnika dobijena sredstva će iskoristiti za postavljanje izolacije na kući.

-Ovakav vid pomoći sigurno i meni, i svima koji su konkurisali, znači uštedu koju ćemo ostvariti u električnoj energiji, u grejanju, što će, u krajnjoj liniji, rezultovati smanjenjem troškova u domaćinstvu – rekao nam je Aleksić.

Zadovoljni su i privrednici koji su po javnom pozivu izabrani za izvođenje radova na sprovođenju mera energetske sanacije objekata.

-Mislim da je ovaj program višestruko koristan za sve nas. Građani će unaprediti energetsku efiksanost svojih objekata i smanjiti troškove grejanja, nama privrednicima se povećava obim posla, a svi zajedno dobijamo zdraviju životnu sredinu – ocenio je Dejan Nikolić, suvlasnik firme DND „Baćko“ iz Pećinaca.

Za dodelu sredstava za izolaciju spoljnih zidova i krovova potpisano je 11 ugovora, za nabavku i instalaciju kotlova na gas i biomasu takođe 11 ugovora, dok je 31 ugovor potpisan za dodelu sredstava za nabavku i ugradnju prozora i spoljnih vrata sa pratećim građevinskim radovima.

pecinci.org

Sremske novine polažu autorska prava na sve vlastite sadržaje (tekstualne, vizuelne i audio materijale, baze podataka, vizuelizacije baza podataka, baze dokumenata i elektronske prikaze dokumenata i programerski kod). Neovlašćeno korišćenje bilo kog dela portala nije dozvoljeno, smatra se kršenjem autorskih prava i podložno je tužbi.

Najnovije vesti

TRENUTNO NEMA KOMENTARA.

Ostavi komentar

%d bloggers like this: