• petak, 19. april 2024.
Izložba slika “Natrag gde pripadam” Branka Miokovića
Društvo | Kultura | Sremska Mitrovica
0 Komentara

Izložba slika “Natrag gde pripadam” Branka Miokovića

29. septembar 2021. godine

U sredu, 29. septembra, mitrovačka Galerija “Lazar Vozarević” postaće domaćin dugo očekivane izložbe slika čuvenog mitrovačkog arhitekte i slikara Branislava Branka Miokovića, pod nazivom “Natrag gde pripadam”.

Prošlo je već 46 godina od kako je talentovani Mitrovčanin napustio rodni kraj, lutajući belim svetom i skrasivši se u Torontu, gde je i po profesiji, ali i po slikarstvu, bio dobro poznat. Sa njegovim delima javnost u Кanadi je već upoznata, radove je do sada izlagao i u Beogradu, Novom Sadu i Čačku, a vreme je došlo da se predstavi i svojim komšijama. I to, na najlepši mogući način, jer sva svoja dela poklanja Sremskoj Mitrovici, a sve troškove ovog poklona, a i same izložbe, plaća sam.

To je, čini se, i bilo za očekivati, jer, najveću inspiraciju za svoja dela, posebno poslednjih nekoliko godina, pronašao je baš ovde, u sremskoj ravnici.

-Moja inspiracija u poslednje vreme je Manđelos, sremska ravnica. Sve moje novije slike podsećaju na neki način na to. Godine 1974, pre nego što sam napustio Jugoslaviju i Mitrovicu, imao sam običaj da, u avgustu, odem u okolinu Manđelosa i tamo skiciram. Ležim, slikam i nešto tražim – pokušavao sam da upijem miris zemlje, onu njenu toplotu. Jara je još uvek bila prisutna – poželeo sam da sve to “ponesem” sa sobom. Taj osećaj me je pratio godinama i taj osećaj sačuvao sam i u Torontu. To je nešto tako specifično, što nisam doživeo ovde. Imam ja i ovde veliku njivu, legnem i tu, ali nema onog mirisa sremske zemlje – govorio je Branko za Sremske novine pre dve godine.

Njegova dela, koja odišu apstraktnošću, posmatraču daju nepregledan prostor za razmišljanje, a, u svakom od njih, kriju se upečatljivi simboli, po kojima je prepoznatljiv. Broj četiri, koji se odnosi na njegovih četvoro dece, na slikama se nalaze u vidu četiri drveta, oblaka, linije, a tu je i trougao, koji u zavisnosti od položaja, predstavlja kuću ili ženu. Za njegova dela karakteristične su i dobro definisane geometrijske forme, i na svakom od njih mogu se pronaći vertikale, horizontale i dijagonale. Posebno je interesantno njegovo predstavljanje zapada i istoka, a tu su i oblaci kao simboli prolaznosti.

Otvaranje izložbe zakazano je za 19 časova, a otvoriće je Brankova ćerka Sonja. Njegova dela, Mitrovčani će biti u prilici da pogledaju sve do 30. oktobra.

Sremske novine polažu autorska prava na sve vlastite sadržaje (tekstualne, vizuelne i audio materijale, baze podataka, vizuelizacije baza podataka, baze dokumenata i elektronske prikaze dokumenata i programerski kod). Neovlašćeno korišćenje bilo kog dela portala nije dozvoljeno, smatra se kršenjem autorskih prava i podložno je tužbi.

Najnovije vesti

TRENUTNO NEMA KOMENTARA.

Ostavi komentar

%d bloggers like this: