• četvrtak, 25. april 2024.
Otac Milorad arhijerejski namesnik mačvanski
Vesti | Sremska Mitrovica
0 Komentara

Otac Milorad arhijerejski namesnik mačvanski

15. jul 2021. godine

Od 1. januara ove godine otac Milorad Pavlović, sveštenik u hramu Svete Trojice u Zasavici 1 dikretom i ukazom episkopa šabačkog Lavrentija imenovan je za arhijerejskog nemesnika mačvanskog. Za njega je to, kako kaže izuzetna čast, a svoje dužnosti će obavljati časno i dostojno.

Oca Milorada posebno raduje činjenica da je on prvi arhijerejski namesnik mačvanski iz severne Mačve.

– Sedam naseljenih mesta – Mačvanska Mitrovica, Salaš Noćajski, Noćaj, obe Zasavice, Radenković i Ravnje teritorijalno pripadaju Mačvi, a administrativno Sremskoj Mitorici, naša crkva je sačuvala tu teritorijalnu podelu, tako da smo u sastavu Eparnihe šabačke. Ove godine sa mojim imenovanje prvi put smo došli do toga da severni deo Mačve postaje jedna svetla tačka u našem namesništvu, a da ima povoda zašto je to tako svakako ima. U našim mestima se dosta ulagalo u postojeće hramove kao što je to slučaj u Salašu i Zasavici 1, a izgrađeni su i neki novi poslednjih godina u Radenkoviću i Ravnju, a pored toga uređuju i grade se još neki objekti. Sve to govori u prilog tome da mi ovde zaista radimo na očuvanju crkve i da smo joj posvećeni. Naš episkop je to prepoznao upravo prilikom osvećenja hrama u Ravnju doneo odluku da mene postavio za arhijerejskog namesnika, mada je to zasluga svih sveštenika severne Mačve – kaže otac Milorad i dodaje da se radilo i gradilo u tolikoj meri zahvaljujući parohijanima, ali i velikoj podršci lokalne samouprave i ministra poljoprivrede Branislava Nedimovića koji je tom praksom započeo tokom svog mandata kao gradonačelnik Sremske Mitrovice, a sa istom nastavili i njegovi naslednici.

On objašnjava da je nadležan za ukupno 11 crkvenih opština i 16 sveštenika, koliko ih ima u Mačvanskom arhijerejskom namesništvu.

– Novo imenovanje vidim pre svega kao veliku čast, a inače, što se tiče mojih novih obaveza, arhijerejski namesnik Mačvanski kao i svaki drugi trebao bi da se stara o bogosluženjima u hramovima koji spadaju pod njegovu nadležnost, da ona budu onakva kakva treba, da se u crkvama redovno održavaju akatisti, večernje i kao kruna svega da se održava sveta liturgija, a to nije veliki problem, jer su bogosluženja u našoj Mačvi uredna. Arhijerejski namesnik je tu i ukoliko bi ne daj Bože u nekom slučaju došlo do trzavica između vernika i sveštenika ili sveštenika među sobom, njegova je dužnost da rešava ta pitanja, da prevazilazi probleme, a sve se to može jednom dobrom voljom, jednim trudom i ako svi malo svoju gordost  pobedimo. Samo bih iskoristio ovu priliku da pozovem što više vrenika da posećuju svoje hramove, da izdvoje sat vremena svake nedelje, da ostave na kratko po strani svoj posao koga znam i sam uvek ima puno, da sa svojim sveštenicima potraže mir svojoj duši i da sa zajedno pomolimo za sreću, napredak i blagostanje svih nas, naših porodica, prijatelja, komšija- priča otac.

Što se tiče saradnje sa pstali sveštenicima u severnoj Mačvi on ističe da među njima vlada prava bratska ljubav.

-Mi se međusobno izuzetno poštujemo i svi zajedno se trudimo da ispunimo reči Isusa Hrista koji, kaže da ukoliko ima ljubavi među nama  po tome će se poznati da smo njegovi učenici, mislim da je tu sve rečeno, time mi ispunjavamo dve najveće zapovesti, a to su da ljubimo Gospoda Boga i da ljubimo bližnjeg svoga. Ljubavlju pokazujemo koliko jedni drugima značimo i da zaedno možemo da pomerimo i gore i planine. Upravo zahvaljujući veri i ljubavi mi smo obnovili i napravili crkve i nastavljamo da gradimo, pa od temelja podižemo Parhojski dom u Salašu Noćajskom, za koji mogu slobodno da kažem da takvog nema u Mačvi, a možda i šire i biće na ponos ne samo Salaščanima, nego svim Mačvanima – kazuje dalje otac Milorad.

On dodaje da se radovi odvijaju i u crkvenoj porti hrama u Zasavici 1, pa je tako uz pomoć lokalne samouprave Grada Sremska Mitrovica, parohijana i firmi Mobeza i Metalfer na postojeći parohijski dom dozidala jedna prostorija površine oko 100 metara kvadratnih, sala u kojoj će se okupljati vernici, a da predstoje i radovi na sanaciji krova na pomenutom objektu, te da se samo čekaju pogodni vremenski uslovi za njihov početak.

Sremske novine polažu autorska prava na sve vlastite sadržaje (tekstualne, vizuelne i audio materijale, baze podataka, vizuelizacije baza podataka, baze dokumenata i elektronske prikaze dokumenata i programerski kod). Neovlašćeno korišćenje bilo kog dela portala nije dozvoljeno, smatra se kršenjem autorskih prava i podložno je tužbi.

Najnovije vesti

TRENUTNO NEMA KOMENTARA.

Ostavi komentar

%d bloggers like this: