20210720_UZ_Kraljevci_Skadarlija_f

Od sremačke žetve do beogradske kaldrme

Manifestacija “Žetva – bez žita nema života”, u organizaciji Udruženja žena “Kraljevčanke” i Mesne zajednice Kraljevci, okupila je proteklog vikenda po šesti put u ovom rumskom naselju brojna udruženja žena, među kojima i udruženja žena sa teritorije pećinačke opštine.

U centru Kraljevaca bili su postavljeni štandovi na kojima su svoje rukotvorine izložile i članice UŽ “Šimanovčanke”, UŽ “Majka Angelina” iz Kupinova i UŽ “Sremica” iz Pećinaca. Pored tradicionalnog ručnog rada koji je obogatio svaki štand, sva udruženja su učestvovala i u takmičarskom delu manifestacije tokom kojeg su se birala najlepša slatka i slana štrudla, najlepši hleb iz furune, najlepši štand, najlepši ručni rad i najlepši šešir.

20210720_UZ_Kraljevci_Skadarlija_v2

Pećinačka udruženja osvojila su po drugo mesto i to: UŽ “Sremica” za najlepši hleb iz furune, UŽ “Majka Angelina” za najlepšu slatku štrudlu, a UŽ “Šimanovčanke” za najlepšu slanu štrudlu. Kako nam je rekla Dušica Milošević predsednica Šimanovčanki, pored ovih nagrada, šimanovačko udruženje je osvojilo i prvo mesto za najlepši šešir.

Nedelju dana ranije, u beogradskoj Skadarliji, na manifestaciji u organizaciji Turističke organizacije Beograda, šimanovačko udruženje žena učestvovalo je na još jednoj manifestaciji, koja je okupila brojne umetnike, ali i udruženja žena iz Srema, Banata i Bačke koja su svojevrsni ambasadori multikulturalnosti Vojvodine i koja od najranijih vremena čuvaju običaje svojih naroda od zaborava. Šimanovčanke su se predstavile sa svojim ručno izrađenim šeširima, ali i sremačkim slatkim i slanim đakonijama.

20210720_UZ_Kraljevci_Skadarlija_v5

20210720_UZ_Kraljevci_Skadarlija_v3

20210720_UZ_Kraljevci_Skadarlija_v1

Izvor/foto: pecinci.org

Kategorije Pećinci Vesti